USA: Los Angeles

8.3.2018

Nyt on vihdoin aika jatkaa vanhojen häämatkapostausten jakoa täällä, lukijatoiveesta! Aikaisemmat häämatkaan liittyvät postaukset löydät täältä! :)

Kaikista häämatkan kohteista, joita oli yhteensä se viisi kappaletta, Los Angeles varasti mun sydämen ihan ykkösenä. Ihmiset tuossa Enkelten Kaupungissa ovat niin toiveita ja unelmia täynnä, että se on lähes käsin kosketeltavaa kaupungin ilmapiirissä. Siellä positiivisuuden kehässä oli helppo hengittää, ja jokainen kohtamaamme paikallinen oli tosi ystävällinen - ei tietoakaan siitä "kuuluisasta" kalifornialaisesta pinnallisuudesta. Toisaalta saman kaupungin sisällä tuloerot on ihan valtavia, mutta niinhän se on nykyään kaikkialla.

Los Angelesissa tuntui, että jokainen paras piirre omassa itsessä on jatkuvasti pinnassa ja kaikki harmit unohtuu eikä niitä oikeastaan edes ole olemassa - hymyilin vaan koko ajan ihan 24/7. Olin onneni kukkuloilla silloinkin, kun seisottiin kiireessä kolme tuntia motarin ruuhkassa :D Tähän iloon ja onneen saattoi vaikuttaa myös se, että Kuuban jälkeen oli aika mahtavaa puhua taas englantia ja tulla ymmärretyksi, mutta ennen kaikkea se, että tässä vaiheessa kaikki kevään väsymys oli karissut pois ja oltiin saatu olla Juuson kanssa kaksin jo melkein kaksi viikkoa! ♥


Jos se olisi taloudellisesti mahdollista, haluaisin vielä joskus asua ja elää Kaliforniassa. Sen voin kuitenkin sanoa, että varmuudella Los Angelesiin ja Kaliforniaan tulen tekemään vielä monen monta matkaa, sen verran tuohon osavaltioon rakastuin ♥ Ajattelin tässä tammikuun pimeydessä palata tähän ihanaan, ihanaan paikkaan ja jakaa meidän reissun meininkejä teillekin! Oltiin kaupungissa ensimmäistä kertaa, joten paljon tuli kierrettyä turistijuttuja, mutta sen lisäksi nautittiin ihan paikallisestakin meiningistä.


Santa Monica, Venice ja Malibu. Kaikki nämä ihanat kilometrien mittaiset rantatiet joita huristella ja loputtomat kalifornialaiset, pitkät laiturit. Onnelliset ihmiset viettää arki-iltojaan sulassa sovussa turistien kanssa. Santa Monican laituri huvipuistoineen on monille leffoista ja telkkarista varmasti tuttu, ja kokemuksena se oli kyllä aivan ihana. Hengailtiin laiturilla ilman kelloon katsomista, käväistiin maailmanpyörässä kieppumassa (se pyöri yhdellä tiketillä ainakin miljoona kierrosta!), pelailtiin parin dollarin huvipuistopelejä, istuskeltiin laiturin penkeillä ja tuijotettiin vain auringon kimmeltäväksi maalaamaa merta.


Dodger Stadium. Käytiin katsomassa L.A. Dodgersien kotipeli heidän omalla Dodger Stadiumillaan, muistaakseni Coloradoa vastaan. Alunperin mun houkute lähteä katsomaan peliä oli se, että Juuso lupasi ostaa mulle ihka aidon jenkkiläisen vaahtohanskan, mutta lopulta tää peli oli yks koko reissun parhaista jutuista! En ollut koskaan aiemmin ollut katsomassa yhtään minkään lajin mitään peliä livenä, ja tuo stadion on aivan jäätävän suuri. Oli ihanaa natustella Juuson kainalossa ranskiksia ja Dodger's Dogia, syödä sinistä hattaraa ja huitoa sinisellä hanskalla aina, kun radiosta kuului "titi-di-titti-diiii-CHARGE!" Lähdettiin pelin loppupuolella vähän etuajassa jo pois, kun tulos oli arvattavissa ja ilta kylmeni yllättäen tosi nopeasti. Tämä oli ihan fiksu veto, sillä vaikka lähdettiin vähän ajoissa, oli liikenne stadionilta kaupunkiin silti jo hieman ruuhkautunut, pian se olikin jo tukossa...

Ostettiin liput peliin ja parkkiin etukäteen netistä, ja tää oli kyllä yksi mahtava kokemus bucket listiltä raksittavaksi! Vahva suositus, vaikkei urheilusta välittäisikään (niin kuin minä), nimittäin tuo stadionin tunnelma tempaisee mukaansa 100% varmuudella!


5th Helena Drive. Saatiin kesken reissua päähänpisto lähteä autoilemaan naapurustoon, jossa Marilyn Monroe aikoinaan asui ja jossa asuessaan hän myöhemmin kuoli. Tämä lähti liikkeelle siitä, että olin ottanut Kuubaan mukaan Marilynin elämänkerran ja lukenut sen siellä, minkä jälkeen Juuso aloitti sen lukemisen. Marilynin tarina on todella surullinen, mutta myös mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, ja olinkin koko reissun ihan Marilyn-höyryissä, juuri Hollywood-teemaan sopivasti! Mä myös rakastuin Losissa ajeluun, ja erityisesti oli hauska ajella pikkuisempia katuja pitkin ja nähdä ihan normaalia lähiöelämää.

Idea etsiytyä Marilynin kotikadulle lähti myös siitä, että hän asui yhdellä helenoista. Losissa on naapurusto/alue, jonka kadut on kaikki nimetty "x helena drive", ja Marilyn asui osoitteessa 5th Helena Dr. Mun mielestä tällaiset randomit asiat on välillä tosi jänniä, ja iskettiinkin Santa Monicasta pois lähtiessä navigaattoriin tämä osoite. Ei tietysti käyty kadun vartta pidemmällä, mutta on silti mielettömän jännää ajatella, että olen seisonut siinä, missä joskus muinoin Marilynkin. Vau.


All Things Hollywood. Suosittelen syleilemään kaikki perinteiset turistijutut, vaikka yleensä matkatessa me niitä vähän vältellään - tässä tapauksessa ei. Ainakin Walk of Fame tähtikatuineen ja Chinese Theatre betoniin upotettuine kädenjälkineen kannattaa käydä vilkaisemassa! Yritettiin päästä tsekkaamaan kädenjälkiä parina päivänä, mutta vaikka kyseessä oli arkipäivät, oli teatterilla uusien elokuvien punaisen maton ensi-iltoja. Onneksi kävi tuuri, ja lopulta kolmantena päivänä teatterilla ei ollut ensi-iltaa, niin päästiin tsekkaamaan noi painaumat. Oispa hauska asua tuolla, pääsisi arkisinkin aina näkemään Hollywood-tähtiä ;)

Käveltiin tähtikatua nimiä tuijotellen, ja käytiin sitten etsimässä Harry Potter -näyttelijöiden ja Marilynin kädenjäljet ja kokeilemassa omaa kämmentä niihin. Marilynin jäljet olivat jo lähes pois kuluneet, niin moni on niihin koskenut... Hollywood Boulevardilta jatkettiin katsomaan rinteillä seisovaa Hollywood-kylttiä, ja oli se kyllä aika siistiä. Niin monessa tv-sarjassa, elokuvassa ja lehdessä sen on pienestä asti nähnyt, ja siinä se seisoi.


Shoppailijoiden Outlet-kylät. Käytiin pariin otteeseen autolla Citadelissa eli kylässä, joka on täynnä eri brändien outlet-myymälöitä. Meitä kiinnostivat lähinnä Vans, Converse ja Calvin Klein, mutta kierreltiin kyllä monessa muussakin. Syötiin myös paikan päällä. Kumpikin meistä osti Vansit 33 dollaria/pari ja paljon Calvinin alusvaatteita, minkä lisäksi Juuso osti paljon muutakin sekä Converselta että Vansilta.

Alet ei kaikissa kaupoissa olleet mitenkään erityisen matalia, mutta kaikesta sai vähintään jonkin verran alennusta. Ja olihan se kiva hoitaa reissun shoppailut "ulkoilmaostoskeskuksessa" :) Kylää kierrettiin kummallakin kerralla vähän kiireessä, eli kaikkia kauppoja ei ehditty koluta - helposti olisi saanut menemään vaikka päivän.


Universal Studios Hollywood. Ultimate-turistimesta, mutta aivan mieletön ja 100% lippuhintojensa arvoinen. Alue jossain määrin toimii edelleenkin Universalin elokuvien kuvauspaikkana, mutta varsinaisina houkuttimina toimivat elokuva- ja tv-historian tunnetuimpien ohjelmien teemapuistot ja vanhat lavasteet. Me käytiin tsekkaamassa mm. Simpson-kylä, Itse Ilkimys -alue, Moulin Rouge -maa ja studiokierros, joka kattoi mm. Täykkäreistä tutun Wisteria Lane -kadun. Erityisen monta tuntia vierähti meidän suosikissa, nimittäin viime vuonna avatussa Harry Potter -maassa!! Oisin oikeasti voinut jäädä asumaan sinne, ei varmaan yllätä ketään... Alue on rakennettu Tylyahoksi, eli kirjoista ja elokuvista tutuksi velhokyläksi, kaikkine upeine putiikkeineen, ravintoloineen ja oih. Alueen reunalta löytyy myös jättimäinen Tylypahka, jonka sisällä saa kävellä ja jossa päädytään lopulta mielettömään 4D-vuoristorataan.

Ruokailtiin Kolme Luudanvartta -ravintolassa, jossa ruoka oli herkullista ja turistimeininkiin nähden jopa ok-hintaista. Ostettiin Hunajaherttuasta kurpitsajuomaa ja suklaasammakoita ja lähetettiin Pöllölästä postikortteja. Da best.


Kukkamarketit. Näitä löytyy Losista useita, mutta kaikkein suurin taitaa olla tuo Los Angeles Original Flower Market, jossa mekin käytiin. Käytiin täällä vasta Losin viimeisenä päivänä, joten en viitsinyt ostaa majoituksellemme kukkia, mutta voi että sitä loistoa! Ja valikoimaa! Ja hintoja! Jos asuisin Losissa, hakisin tuolta joka viikko tuoreet kukat joka huoneeseen.


Majoitus. Yövyimme ihanalla ja merellisellä Marina Del Reyn alueella, josta oli kävelymatka Venice Beachille, Venicen vanhoille (jo vähän kuivahtaneille) kanaaleille, sekä ravintoloihin. Alue oli hieman kalliimpi, mutta siisti, turvallinen ja kaunis. Käytiin ihanaisella iltakävelyllä pimeällä Venice Beachilla viimeisen Los Angelesin illallisen jälkeen - parasta. ♥


Autoilu Los Angelesissa. Etukäteen palloteltiin kahden eri vaihtoehdon välillä: vuokratako auto vai surrautellaanko takseilla ja Uberilla vaan. Päädyttiin lopulta siihen, että vuokrataan oma, jotta ei tarvitse motariruuhkissa turhaan kriiseillä mittaria, eikä aina tarvitse tilata jotain jos halutaan lähteä käväisemään vaikka kaupassa. Ratkaisu oli oikea, ajettiin kuitenkin tosi paljon Kalifornian sisällä ja Nevadan puolellekin, jonne lopulta auto palautettiin. Mullahan ei ole ajokorttia, eli Juuso ajoi kaikki matkat, joten haluttiin vuokrata sellainen kaara, jolla jaksaa ajaa pidempiäkin matkoja. Juuso on ikänsä haaveillut avoautolla ajamisesta, joten jotenkin vahingossa me vuokrattiin ihan hullu Mustang, josta sai katon alas tarvittaessa :D

Los Angelesissa ajaminen oli näin pelkääjän paikalta katsottuna ihan mukavaa siihen nähden, että se on aika hurjaa. Kaistoja on noin miljoona, minkä lisäksi kimppakyytikaistoissa ja tulleissa on omat tulkitsemisensa. Kaikkein suurin ongelma Losin liikenteessä on varmasti autoilijoiden mielestä ne ainaiset ruuhkat. Aamuisin ja iltapäivisin puolen tunnin matkaan saattoi mennä heittämällä kaksikin tuntia. Onneksi opittiin nopeasti tätä ennakoimaan niin, ettei myöhästytty mistään, mihin meillä oli liput ostettuna. Ja ei kummaltakaan hirveämmin pinna palanut tässä asiassa. Mikäs siinä lomalaisena, autoradion tahtiin yhdessä lauleskellessa ja auringomaisemista nauttiessa, häämatkalaisen onnenkuplassa :)

Tämä Los Angelesista tällä kertaa - se todella on kaupunki, jossa unelmat toteutuvat. ♥ Pala sydäntä jäi 10 tunnin aikaeron päähän. Losista köröteltiin seuraavaksi kohti Orange Countya...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti