Kulttuurituotannon opiskelu

20.3.2018

Sivusin kulttuurituotannon opiskeluja joskus vuosia sitten vanhan blogin postauksissa, mutta päätin kirjoittaa siitä myös täällä uuden blogin puolella nyt, kun korkeakoulujen yhteishaku on juuri alkanut. Mitä on kulttuurituotannon opiskelu? Millaisia opinnot ovat? Mitä kulttuurituottaja tekee?

Mitä kulttuurituotanto on ja missä kulttuurituottaja työskentelee?

Kun kerron opiskelevani kulttuurituottajaksi ammattikorkeassa, monikaan ei tiedä, mitä se edes tarkoittaa eikä aina kehtaa kysyä. Eikä varsinkaan jälkikäteen muista, mitä olen vastannut :D Yleensä ilmoitankin siis jo samassa lauseessa perään, että "se on tarkoittaa tapahtumatuotantoa ja sen sellaista projektiluontoista työtä", vielä hieman epämääräistääkseni asiaa lisää...

Kulttuurituottaja voi tehdä mitä tahansa projektiluontoisia töitä. Kutu voi siis olla töissä lähes missä tahansa: kunnalla, yhdistyksillä, liitoissa, osuuskunnissa, pyörittää omaa yritystä tai olla pätkä- tai projektityöläinen. Esimerkiksi kunnalla kulttuurituottaja voi työskennellä toiminnanohjaajana, järjestää kuntouttavaa toimintaa tai vaikka leirejä. Yrityspuolella järjestetään seminaareja, konferensseja tai vaikka messuja, yhdistyksissä esim. tapahtumia tai kampanjoita. Tapahtumatuotannon aihealue ei tosiaankaan ole se ainoa osaamisalue, vaan työmahdollisuuksia löytyy myös markkinoinnin, brändäyksen tai vaikka suurlähetystöjen piireistä. Kulttuurituottaja työskentelee usein esimiehenä, ja kaiken kaikkiaan vastaa siitä, että kokonaisuus on onnistunut.


Millaista opetus on käytännössä?

Alan opiskelusta minulla ei ollut kovin tarkkoja odotuksia, sillä netistä siitä löytyy hyvin vähän hands-on tietoa ja laitoin hakemuksen silloin aika vauhdikkaasti, keskellä toiseen kaupunkiin muuttoa ja uudessa työssä aloitusta. Näin melkein kolmen vuoden (!!) kokemuksen perusteella voisin sanoa, että opiskelu on ollut jännittävää, rankkaa, käytännöllistä ja unelmia ruokkivaa. Opetus on meillä Metropoliassa todella laadukasta, opettajat alansa asiantuntijoita ja kurssit mielenkiintoisia.

Läsnäolopakkoa ja lähiopetustunteja on korkeakouluksi paljon, ja se on ollut itselleni rankinta kahden työpaikan ohella suorittaa. Olen kuitenkin koko ajan pysynyt maksimien poissaolojen määrissä (yleensä 2 kertaa/kurssi) tai siis usein jo niiden allekin, heh. Poissaoloista täytyy tehdä korvaavat tehtävät, jotka ovat usein esim. esseitä missatulla tunnilla käsitellyistä asioista.

Ensimmäisenä vuotena opintoihin sisältyi mm. mm. Exceliä (mm. matkalaskut, kassavirtapohjat, palkkalaskelmat, kulukoonti), tapahtumatuotannon peruskurssi, markkinointia, viestintää (lehdistötiedotteet, kritiikit, haastattelut, ammattitekstit), taiteiden tuntemusta (tanssi, teatteri, musiikki, elokuva, kirjallisuus, kuvataiteet...), kulttuurin tuntemusta (kohderyhmät, tapakulttuuri, popkulttuuri...), musiikin managerointia, visuaalista viestintää ja tapahtumatekniikkaa.

Myöhempinä vuosina lukkarissa on ollut ainakin johtamista, tapahtumamarkkinointia, innovaatioprojektia, liiketoiminta-analyysiä, apurahoja, taloushallintoa, ruotsia, brändinhallintaa, tutkimuksellista kehittämistyötä, englantia, kansainvälistymistä ja puheviestintää. Kävin toisena vuonna etukäteen harjoittelun, joten tein osan kakkosvuoden kursseista vasta nyt kolmannella.

Tähtään valmistumaan kesäkuussa, jolloin valmistuisin vuoden etuajassa :) Enää puuttuu 35 op!

Koulutyöt

Kotihommia on paljon, kuten myös ryhmätöitä. Ryhmätyöt on olleet suuritöisiä mutta antoisia, ja niitä ollaan väännetty varmasti kymmeniä ja taas kymmeniä näiden vuosien aikana. Ryhmätyömuotoja on olleet esimerkiksi kokonaisten tapahtumakäsikirjojen kirjoittaminen, ryhmäesseitä, paneelikeskustelujen rakentaminen ja järjestäminen ulkoisilla panelisteilla, eduskuntapuolueiden kulttuuripolitiikan arviointia, liiketoiminta-analyysejä ja brändianalyysejä. Siihen päälle kaikki lyhyet tunneilla tehtävät, lyhyemmät ryhmätyöt.

Opetus on hyvin seminaari- tai työpajahenkistä, nimittäin yliopistomaisia luentoja meillä on melko vähän. Tunneilla opettajat käsittelevät asioita meidän kanssamme, eivät meille yksipuolisesti suunnattuina. Keskustelut ovatkin olleet kurssien parasta antia, ainakin mulle. Joillain kursseilla meillä on ollut avoimen AMK:n kautta opiskelijoiden joukossa myös yliopisto-opiskelijoita, jotka on olleet ihan fiiliksissä meidän hands-on-opetusmuodosta!

Koska meillä on kurssitöitä paljon, meillä on tosi vähän tenttejä.


Työelämäyhteydet

Lisäksi opintoihin on kuulunut neljä omaa itsenäistä projektia (100-120h työtä/projekti) ja tietysti kaksi harjoittelua (400h/harkka). Mun projekteja on olleet muun muassa kolme Galleriakeskiviikko-tapahtumaa (1. vuosi), Slushissa työskentely (2. vuosi), kaksi viime syksynä Ouluun tuottamaani seminaaria (3. vuoden syksy) ja nyt keväällä tuo verkkokauppaprojekti, mistä olen teille vähän jo jutellut (3. vuoden kevät). Molemmat harjoittelut tein yhtenä pidempänä pakettina (eli 800h) samaan paikkaan, ME Studiolle, viime vuoden keväänä.

Opinnot ovat siis hyvin monipuolisia, ja niistä löytyy jokaiselle varmasti jotakin. Meillä on tyyppejä, jotka tähtäävät töihin museoihin ja gallerioihin, itse taas olen enemmän business-suuntautunut ja mun kiinnostus on markkinoinnissa, somessa, brändäyksessä ja liiketoiminnassa. Tällä hetkellä kirjoitan opparia vaikuttajamarkkinoinnista, jota sain hieman perustella opparisemmoissa kulttuurituottajalle kuuluvana työalana, mutta läpi meni, koska onhan sisällöntuotantokin kutun työtä. Kulttuurituotanto on vähän niin kuin liiketaloutta, höystettynä kulttuurin kursseilla, ja jokainen voi suuntautua juuri niin kuin haluaa. Meidänkään luokan 40 hengestä kukaan ei ole samanlainen, vaan kaikilla on ne ihan omat juttunsa, jotka ovat sitten tulevaisuuden työelämässä omia vahvuuksia.

Kuinka hakea?

Miten meille sitten pääsee opiskelijaksi? Ihan normaalissa yhteishaussa, joka alkoi viime viikolla! Ennakkotehtävät, niiden ohjeet ja aikataulut löytyvät täältä. Haussa on monta vaihetta ja suuri osa karsiutuu, muttei sitä kannata pelätä. Hakemalla et menetä mitään!

Kulttuurituotanto antaa todella monipuoliset mahdollisuudet lähes mihin vain!

4 kommenttia:

 1. Tää oli mielenkiintoinen postaus! Tykkään lukea muiden opiskeluista, vaikka ala ei oiskaan se oma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Aino :) sama täällä!

   Poista
 2. Itse opiskelen toista vuotta Seinäjoen Ammattikorkeassa kulttuurituotantoa! Tosi mielenkiintoista lukea sun kokemuksista alan parissa. Erityisen jännää vertailla koulutuksen sisällön eroja, noissa sun mainitsemissa kursseissa on paljon sellasia jota meillä ei ole edes mahdollista opiskella!
  Toki meillä onkin sitten esimerkiksi media puolen juttuja tosi paljon. Ja yks semmonen erikoisuus meillä on, että heti ykkös vuonna meidät heitetää syvään päähän ja koko vuosi tehdään tapahtumaa ryhmissä oikeille toimeksi antajille. Siinä oppi tosi paljon!
  Tsemppiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, vähän hauskaa! :D Ja joo meillä sama, ykkösvuoden keväällä kaikki menee tekemään yrityksille ja yhdistykselle omia tuotantoja, eli siitä tulee ensimmäiset omat työelämäpisteet. Se oli aivan sairaan pelottavaa ensin, tyyliin 6 kurssin jälkeen lähteä ”esittämään tuottajaa”!!! Mutta siinä kyllä oppi, ja sen jälkeenkin juuri noissa itsenäisissä projekteissa (meillä yhteensä 4 kpl) ja harjotteluissa oppinut eniten. :)

   Poista