Pieni farkkuopas

9.1.2018

Olen saanut pari lukijatoivetta kirjoittaa työstäni vaatemyyjänä ja asioista, jotka liittyvät siihen. Olen työskennellyt kolmessa eri vaateketjussa, jotka on kaikki olleet tosi erilaisia keskenään. Kaikkia yhdistää kuitenkin hienot ja monipuoliset farkkuosastot, jotka pitää sisällään paljon vakiomalleja ja kausimalleja. Ajattelin siis aloittaa tästä jokaisen vaatekaapin kulmakivestä kirjoittamalla teille pienen ja ytimekkään oppaan farkkujen ostoon! Tässä siis muutama asia, mitä mietiskellä ennen farkkujen ostoa.

*Postaus sisältää tuotesijoittelua.

1. Oikea malli
Skinny, slim, straight, bootcut, boyfriend, girlfriend,... Mitä näitä kaikkia nyt on. Skinny on kaikista kapein, boyfriend kaikista löysin. Katsele etukäteen netistä vaikka bloggaajien asukuvia tai Pinterestiä ja mieti, mikä malli kiinnostaa itseäsi. Sen jälkeen kannattaa kysyä liikkeessä myyjän apua oikean mallin löytämiseen.

*Polvista rikotut siniset skinnyt / *Vetoketjulahkeiset mustat skinnyt

2. Oikea koko
Tämä on se, missä suurin osa suomalaisista naisista menee useimmiten vikaan. Erityisesti, jos halutaan ostaa tiukempaa skinny-mallia. Vanha kansa edelleen luulee, että farkut kutistuu, ja ostaa sen vuoksi liian suurta kokoa. Se piti paikkaansa silloin, kun farkut olivat 100% puuvillaa, mutta sitähän ne eivät enää ole. Nykypäivänä ne voi olla puuvillaa tai puuvilla-polyesteri-sekoitetta, joiden seassa on lisäksi lähes poikkeuksetta elastaania. Ja elastaani löystyy ja alkaa joustaa käytön myötä hyvin nopeastikin.

Parhaita hetkiä myyjän työssäni onkin se, kun asiakas tulee ostamaan 32-kokoisia farkkuja ja lähtee liikkeestä 29-farkkujen kanssa, tyytyväisenä. Useamman kerran on käynyt niin, että sama asiakas on tullut kiittämään seuraavalla viikolla siitä, että hän löysi nyt elämänsä parhaat farkut, ja etsitäänkös toisetkin. Ostohetkellä farkkujen kannattaa siis olla tiukat (yleensä esim. 1 koko alaspäin siitä, kun mikä tuntuu täydellisen sopivalta nyt). Käytössä niihin tulee yleensä ainakin puolikas koko lisää, mahdollisesti enemmänkin riippuen elastaanin määrästä. Jos sekoitteessa on mukana polyesteria, venyy lopputulos hieman vähemmän kuin pelkkä puuvilla+elastaani.

*Löysät tummanharmaat farkut / *Kulutettu sikarimalli

3. Lahkeen pituus
Mallin lisäksi myös pituudella voi pelata kokonaislookia jonkin verran, ja esimerkiksi lahkeiltaan levenevässä Bootcut-mallissa oikea pituus on tärkeää - liian lyhyet housut eivät näytä hyvältä. Useimmiten pituuksista on eri liikkeissä tarjolla 30- ja 32-tuumia, välillä myös 28- ja 34-tuumia. Jokaisen jalkojen pituus suhteessa selän pituuteen on yksilöllinen, eli sovittamalla se oma, paras pituus selviää helpoiten. Itselleni melko lyhytjalkaisena se paras pituus olisi aina 28, jota ei löydy yleensä mistään muualta kuin nettikaupoista (muutamat olen löytänyt Espritiltä ja H&M:stä kausimalleina).

4. Vyötärön korkeus
High, medium ja low. Korkea, keskikorkea ja matala. Vyötärön korkeutta valitessa kannattaa miettiä omaa vartaloa ja sitä, mikä tuntuu itsestä hyvältä. Viime vuosina trendinä on ollut korkea vyötärö, ja se on meikäläisenkin ykkössuosikki, koska se pitää pömppikset hyvin kurissa. En kestäisi enää käyttää matalaa mallia, jossa tuntisin jenkkakahvani koko ajan. Korkeavyötäröisillä farkuilla onkin hyvä muokata kropan kokonaiskuvaa vähän smoothimmaksi!

*Kukkakoristellut, vaaleat farkut / *Maaliprinttikuvioiset löysähköt farkut

5. Koristelut ja kulutukset
Perusfarkkujen lisäksi tarjolla on varsinkin keväisin ja kesäisin hauskoja, erikoisempia farkkuja kulutuksineen, koristeluineen ja kirjailuineen. Reikiä, raastinrauta-kulutuksia, kukkia, helmiä, erilaisia taskutikkauksia... Eli farkkujen ei tarvitse olla ainoastaan se vakava vaatekaapin kulmakivi mustana ja sinisenä, vaan niiden avulla voit tuoda asuun ihan uusia elementtejä, hauskuutta ja väriä! ;)

6. Hyödynnä myyjän ammattitaitoa
Monen vaateliikkeen myyjä on kokenut farkkujen suhteen, ja monessa ketjussa järjestetään myös farkkukoulutuksia. Myyjä tuntee parhaiten liikkeessä tarjolla olevat mallit, on paikalla sinua varten ja osaa arvioida koon ja mallin istuvuutta. Kun vain rohkeasti pyydät apua!

7. Pese oikein
Tärkein viimeisenä. Farkut täytyy aina pestä ilman huuhteluainetta, nurinperin, nappi auki ja vetskari kiinni. Turhia pesuja kannattaa välttää, monesti pelkkä tuuletus tai vaikka pakastaminen auttaa. Paikalliset tahrat voi rapsutella tai poistaa rätillä.

Jäikö mitään kysyttävää? :) Vastaan mielelläni, oman tietotaidon puitteissa.

4 kommenttia:

 1. Siis niin tuo kokoasia! Itekkin farkkuja myyneenä samaistun vahvasti :) Naisilla etenkin iäkkäämmillä tuntuu olevan tottumus verhota ja peittää ittensä kolme kokoa liian suuriin housuihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Se on tosi harmillista, kun koko olemus on paljon ryhdikkäämpi oikean kokoisissa housuissa.

   Poista
 2. Loistava postausidea! Tää on varmasti hyödyllinen tosi monelle, ja täytyy laittaa itekin muistiin tulevaisuuden varalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elli! ♥ Laita ihmeessä korvan taakse :)

   Poista