Mitä haluan tehdä isona?

23.1.2018

Tänään opparisemmassa käytiin kierroksena läpi jokaisen oma alustava idea omasta opinnäytetyöstä. 99,99% varmuudella aion kirjoittaa omani blogimaailmaan liittyvästä aiheesta, mutta vielä hetken odottelen tilaajan sataprosenttista vahvistumista ja sopimusten allekirjoitusta. Meillä on siis pakko olla opparille tilaaja, eli en voi vain päästäni keksiä aihetta, jota tutkia firman ulkopuolelta käsin. Näin saadaan itsekin jalkaa oven väliin taas uuteen paikkaan ja luotua konkreettisempaa työelämän hyötyä, jos tutkimuksesta on iloa valitulle yritykselle. Käsittääkseni läheskään kaikissa ammattikorkeoissa ei ole tätä tilaajapakkoa?

Siinä samalla tultiin kavereiden kanssa jutelleeksi, että mitä halutaan tehdä isona. Kulttuurituotannon tutkinto valmistaa tapahtumatuotannon lisäksi moneen muuhun työhön, ja Metropoliassa opiskelu on meillä ollut ihanan business-painotteista, mistä meitsi tykkää. Tapahtumatuotantoa on tullut tehtyä projekteissa, harjottelussa ja työelämässä, ja ainakin toistaiseksi se on siirtynyt ykköspallilta tulevaisuuden uraunelmissa.


En osaa tarkalleen määritellä vielä unelmatyötäni, mutta sillä on varmasti jotain tekemistä sisällöntuotannon, digimarkkinoinnin, blogien, sosiaalisen median ja vaikka verkkokaupan pyörteissä. Olen mukana eräässä verkkokauppaprojektissa tänä keväänä, kunhan vain saadaan se käyntiin. Tässä alkuvuodesta opiskelen muun muassa tapahtumamarkkinointia, taloushallinnon ja muiden kurssien lisäksi. Kiva saada näistä taas vähän lisäosviittaa ja touchia siihen, mikä tuntuu kivalta hommalta ja mikä ei.

Villeimmissä unelmissani työskentelisin blogiportaalissa vaikka kampanjoiden parissa tai sisällöntuotannollisissa tehtävissä ja samalla pyörittäisin omaa blogia. Tai sitten musta olisi siisti luoda brändiä, somesisältöä ja verkkokauppaa jollekin nousevalle, uudelle merkille. Onneksi jälkimmäistä pääsen kokemaan jo alkukeväästä, ja blogimaailman tutkimukseen saan keskittyä loppukeväästä opparin parissa!


takki Esprit
huivi Esprit
laukku Rebecca Minkoff

Pahoittelut muuten siitä, että blogi on tällä hetkellä täynnä tätä iänikuista koulusepustusta. Elämä vaan tuntuu siltä osin olevan tällä hetkellä niin levällään. Melko suorassa putkessa saan loput 45 opintopistettä kyllä suoritettua, mutta se, mitä valmistumisen jälkeen odottaa, on vielä täysi mysteeri. Uskon kuitenkin siihen, että kun vaan uskaltaa unelmoida ja olla rohkea, päätyy juuri sinne, minne pitääkin! Se vain pitäisi muistaa niillä heikoilla hetkillä.

Olisi kiva kuulla, jos siellä ruutujen takana on AMK:sta valmistuneita, että millainen teidän oppariprosessi on ollut, miten tuon tilaajapakon kanssa ja mistä aiheista kirjoititte oppareita? :)

4 kommenttia:

 1. Valmistuin reilut pari vuotta sitten yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tradenomiksi ja kirjoittelin oman opparin erään festarin markkinoinnin kehittämisestä. Meillä ei ollut tilaajapakkoa TAMKissa ja monet meidän Proakatemian (yrittäjyyden ja tiimijohtamisen) puolen opiskelijoista tekikin opparin jostain omasta bisnesideasta tai muusta mielenkiinnonkohteesta. Pyöräytin opparin kasaan suht kivuttomasti ja nopeasti, sillä aloittelin sitä kunnolla juhannuksen jälkeen ja valmis se oli muistaakseni elokuun puolivälissä.

  Tsemppiä loppurutistukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti :) TAMKin Proakatemia oli mullakin mielessä vaihtoehtona, silloin kun vielä Tampereella asuttiin. Vähän jännittää tuo oppari siinä mielessä, että haluaisin rutistaa sen 1-2 kuukaudessa valmiiksi, samalla kun käyn muita kursseja. Mutta jos ei onnaa, teen sen sitten syssymmällä!

   Poista
 2. Mun mielestä oppareiden tilaajapakko on hyvä juttu ja toimii useimmilla aloilla. Silloin on mahdollista tosiaan saada taas uusia kontakteja ja muutenkin lähtökohdat on fiksummat, kun tutkimusongelma on todellinen. Ehkä ainoa huono puoli on se, että välillä tilaajan toiveet ja opparin edellytykset eivät välttämättä ole samat. Lisäksi on tietty tärkeää, että myös tilaaja on sitoutunut oppariprosessiin jotta tiedonkulku on sujuvaa ja työskentely mielekästä.

  Tein edellisessä AMK:ssa tutkimuksen julkisen sairaanhoidon tekstiilihankinnoista. Varasin opparille hyvin aikaa, sillä aihealue ei ollut ihan kauhean tuttu. Syyskuussa aloitin, ja olikohan se nyt helmikuun lopussa vai maaliskuun alussa valmiina. Hyvä rajaus ja aikataulutus on niitä avainjuttuja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niin on! Mun kanssaopiskelijoista monella vaan on ollut hankaluuksia löytää sopivaa tilaajaa, ja osa on joutunut tyytymään sitten aiheeseen, joka ei kiinnosta itseä tippaakaan mutta jolle löytyy tilaaja :/ Ja tosiaan nuo tilaajat eivät aina ymmärrä oppariprosessia ja mitä voi toivoa, kun aiheen pitäisi kuitenkin liittyä opiskelijan alaan. Toisaalta oikean tilaajan löytäminen on paljon myös omasta aktiivisuudesta kiinni. :)

   Vähänkö kiinnostava aihe sulla, wau! Mua vähän jänskättää mun aikataulu, kun ajattelin sen raapaista 1-2 kuukaudessa valmiiksi. Voi olla, että joudun luopumaan tästä ajatuksesta :D Mutta tota tarkkaa rajausta on toisteltu koulussakin, pidän sen mielessä!

   Poista