Etelä-Afrikka: kokemuksia Kapkaupungista

9.12.2017

Kapkaupungista palattiin kotiin viime viikolla, ja ajattelin pikkuhiljaa alkaa purkaa matkaa tänne bloginkin puolelle. Luvassa näin ensin ihan satunnaista tajunnanvirtaa ja päällimmäisiä fiiliksiä koko reissusta ja kaupungin ilmapiiristä, myöhemmin kirjoitan muutamista jutuista ihan omia postauksiaan, ettei tämä postaus venähtäisi vielä tätäkin pidemmäksi :) Lähdetäänpäs sitten liikkeelle...

Kaupunki on täynnä ihania, avoimia ihmisiä. Lähes poikkeuksetta ihmiset on mukavia, rentoja ja kiinnostuneita Suomesta. Saatiin yhdellä Uber-kuskilla leuka loksahtamaan suurin piirtein kaasujalkaan asti, kun kerrottiin, että Suomessa asteita voi talvella olla -40. Hän oli kuullut norjalaiselta turistilta -18 säistä eikä voinut uskoa, että sitäkin alempi on mahdollista - meinasi saada hepulin keskellä liikenneympyrää. Kuultiin monia hauskoja tarinoita ja vinkkejä nähtävyyksiin ja ympäristöön tarjoilijoilta ja kuskeilta, ja meidät otettiin kaikkialla hyvin vastaan "welcome to south africa" -toivotuksin :)

Heti pimeän laskeuduttua puoli kahdeksan aikaan ihmiset painuivat koteihinsa, ja jäljelle jäivät kadun asukit ja ravintoloihin ripeästi sisään astuvat turistit. Sydän oli päivittäin koetuksella, kun todistettiin hetkiä, joina lukemattomat kodittomat ihmiset etsivät roskiksista ruokaa. Reissun viimeisinä päivinä annettiin pois kaikki loput pikkusetelit ja kolikot, mutta moni kertoi haluavansa vain ruokaa, ei rahaa. Kyllä pysäytti pienen ihmisen.


Liikkuminen kaupunkialueella ja sen ulkopuolella. Etäisyydet ovat isoja, eikä kaupungissa ole julkista liikennettä, jota turisti voisi täysin huolettomasti käyttää. Modernina suomalaisena oli todella hätkähdyttävää nähdä, miten paljon erilaiset palvelut jakautuivat Kapkaupungissa vielä nykypäivänäkin joko tummien tai valkoisten käyttöön. Esimerkiksi paikallisbusseissa ei näkynyt kuin tummaihoisia, eikä niitä suositella turisteille "turvallisuuden vuoksi". Kokeiltiin paikallista junaa Simon's Towniin matkustaessa ostamalla luput MetroPlus-osastoon, joka on 1. luokkaan verrattavissa sekä turisteille suositellumpi. Meidän lisäksi kyydissä oli silti vain yhden käden sormilla laskettavissa oleva määrä vaaleaihoisia, eli osasto kuin osasto, turistit ja länkkärit eivät taida junaa käyttää. Olo oli junassa ihan ok-turvallinen, mutta kulkuväline itsessään ei ihan toiminut niinkuin Strömsössä - siitä tosin myöhemmin lisää :D

Liikuttiin pääasiassa koko loma Uberilla, joka oli taksiakin rutkasti luotettavampi ja halvempi. Virallisten taksien kyljessä lukee kilometritaksat, muttei loppusumma koskaan ollut tuon summan mukainen, minkä lisäksi mittaritaksikuskit eivät suostuneet usein menemään mittarilla vaan halusivat sopia paljon suuremman könttähinnan. Ja heitä piti neuvoa, missä mikäkin osoite on, kun Uber-kuskit vaan rauhallisesti seurasivat sovelluskarttaansa. Yksi Uber-matka maksoi kaupunkialueella yleensä 1-2 euroa meiltä yhteensä, eli ei ollenkaan paha. Pisin Uber-matka oli Simon's Townista takaisin Kapkaupunkiin tuon epäonnisen junamatkan jälkeen, ja sekin maksoi vain 18 euroa meiltä yhteensä. Uber kulki hyvin myös Pöytävuoren juurelle ja lentokentälle, eli ei mitään valittamista!


Mahtavaa ruokaa. Porukka Kapkaupungissa tuntuu olevan tosi terveysorientoitunutta, ja sitä samaa linjaa on turistinkin helppo tässä kohteessa noudattaa. Syötiin viikon aikana aivan ihania risottoja, tapaksia, pizzaa, burgereita ja myös tälle aamupalavihaajalle sopivaa aamupalaa, kun joka paikassa oli tarjolla smoothieita, smoothie bowleja, avokadopaahtiksia ja muuta herkullista mutta kevyttä. Kunnon ruokataivas!

Hintataso oli myös edullisempi kuin Suomessa, mikäs sen parempaa :) Tulen tekemään raflasuosituksista vielä oman postauksensa, eli kiinnostuneet saavat näistä kuulla pian lisää!


Tekemistä riittää. Kapkaupunki ja sen lähikaupungit on yksi aktiviteettien mekka, sen voin kyllä jo viikon kokemuksen perusteella todeta! Varsinkin urheilullisia aktiviteetteja löytyy ihan laidasta laitaan vuorivaelluksesta riippuliitoon ja surffaukseen. Kaupungista voi myös matkata paatilla legendaariselle Robben Islandille, siellä voi shoppailla ja spottailla hylkeitä ja valaita.

Kapkaupungista voi lähteä parin tunnin matkan päähän safarille, tai ostaa vaikka edullisia helikopterilentoja, joita mekin buukattiin yksi, mutta se peruuntui tuulen takia. Myös Robben Islandille oltiin menossa reissun viimeisenä päivänä, mutta paatteja ei laivoja ei kulkenut tuulen takia. Rannat on varmaan kauneimpia joita olen koskaan nähnyt, hiekka on hienojakoista ja lähes valkoista.


Luonnon läsnäolo. Kapkaupunkia ympäröi kasa mahtavia vuoria: Lion's Head, Table Mountain ja Twelve Apostles. Vuoret on niin valtavia ja jyrkkiä, että litteän Helsingin asukkina niiden läsnäolon tiedostaa silmäkulmasta nähden koko ajan. Joka ikinen päivä, useamman kerran päivässä, tulikin kehuttua ääneen vuorien hienoutta Juusolle - jokin vuoristoissa on aina kiehtonut meikäläistä. On niin outoa, että jotain niin isoa on ollut läsnä maapallolla ikuisuuden, en vaan käsitä...

Ilmasto on lämmin, mutta todella tuulinen, ja kova tuuli on läsnä 24/7. Etelä-Afrikassa on helppo nähdä paljon eläimiä, ja mekin nähtiin viikon sisällä pingviinejä, hylkeitä, leijonia, norsuja, sarvikuonoja, gaselleja, dassieita, rapuja ja vaikka mitä muita...


Yleinen fiilis on tosi hyvä. Etukäteen meitä varoiteltiin kovasti kohteen vaaroista, mutta me ainakin selvittiin reissusta turvallisesti kotiin ilman sen suurempia uhkia! Turistin näkökulmasta kaupungin tunnelma oli tosi rento ja rauhallinen. Elämästä ja auringosta nautitaan ihan rauhassa, ravintoloissa tarjoilijat ja syömään tulleet asiakkaat on kavereita keskenään ja saattaa jutustella kauankin. Jäyhästä suomalaisuudestani huolimatta meitsi kyllä tykkäsi, ja pääsi tääkin stressipampula vihdoin rentoutumaan oikein kunnolla. Ja tuohon itseä ahdistaneeseen silminnähtävään köyhyyteen ja kodittomien määrään me voidaan vaikuttaa sillä, että kun turismi lisääntyy, työpaikat ja varallisuus Kapkaupungissa lisääntyy.

Summasummarum, en voi kuin suositella lomaa Kapkaupunkiin - tänne on päästävä uudelleen! ♥

2 kommenttia:

  1. Aika kivan oloinen reissu ollut teillä! Mieluusti luen siitä lisääkin. Ja nyt oli niitä pingviinejäkin, ne on jotenkin tosi hellyyttäviä! :D <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pingviineistä on tulossa kuule oma postauksensa ;) <3

      Poista