3 vinkkiä täydelliseen joululahjaan & 10 lahjaideaa

11.12.2017

Jouluisin hankitaan Juuson kanssa lahjat aina molempien perheille ja kummitytölle, minkä lisäksi annetaan parin kaverin kanssa toisillemme aina pikkulahjat. Oon maailman huonoin keksimään itselleni sopivia lahjaideoita muiden niitä kysyessä, koska hankin itse sen mitä tarvitsen, mutta rakastan muiden ihmisten joululahjojen suunnittelua, paketointia ja antamista.

Tiedän kuitenkin, että monelle joulu on iso stressinpaikka, jos ei millään vain saa keksityksi, mitä rakkaalle antaa. Ei haluaisi antaa mitään turhaa, mutta haluaa kuitenkin muistaa jotenkin... Tässäpä muutama vinkki, joista voi olla apua!


1. Mitä saaja haluaa?
Pahin kompastuskivi lahjaa antaessa on ehdottomasti olla miettimättä sen sopivuutta saajalle. Tottakai ele ja ajatus on aina tärkein, mutta ilo on moninkertainen, jos saaja löytää lahjalle oikeasti käyttöä tai ihastuu siihen. Sisustustavarat, korut ja vaatteet on esimerkiksi aina riski, ellei satu tuntemaan toisen tyyliä, makua ja värimaailmaa. Mieti tarkkaan, mitä lahjan saaja tekee arjessaan, mitä hän harrastaa, mistä hän pitää, mitä hän tekee. Mistä hän innostuu, mikä saa hänet hymyilemään?

Kysy tarvittaessa henkilöltä itseltään toiveita. Tai jos et kehtaa, kysy joltain muulta, henkilön paremmin tuntevalta, että mistä tämä pitäisi tai mitä tämä tarvitsisi. Olen ehkä vähän kylmä, mutta en säilö nurkissa mitään vain ja ainoastaan sen takia, että se oli lahja, jos tavara ei muuten sovi omaan makuun tai kotiin tai en sitä käytä. Meillä on niin olemattomat säilytystilat. Keskityn sen sijaan mieluummin lämmöllä muistelemaan lahjan antajan ajatusta muistaa minua juhlapäivänä :)


2. Luksus vai käytännöllisyys?
Välillä haluan antaa läheiselle lahjaksi jotain sellaista, mitä hän ei arjessa itse raaskisi ostaa - vaikka jokin hajuvesi tai tavara, jota tiedän hänen jo kauan halunneen. Toisinaan taas huomaan vaikka vanhempien arjessa jonkin tärkeän tavaran aukon, jolloin lahjavalinta on helppo. En tarkoita tällä nyt mitään vessaharjoja, niin kuin Iltalehti taisi kauheimpien lahjojen listalla viime viikolla mainita, vaan vaikka uusi paistinpannu tai kauniita juomalaseja.

Tässäkin täytyy kuitenkin olla tarkkana siitä, sopiiko lahja vastaanottajalleen, sillä paistinpannu vaikka mieheltä vaimolle voi olla vahingossa vähän piilomerkityksellinen :D

3. Älä anna mitään väkisin
Jos et vaan keksi mitään, älä anna mitään. Pahinta on se, jos ostaa lahjan siksi, että "jotain on vaan annettava" vaikka sukulaissuhteen tai kaveriporukan siteiden vuoksi. Sen aistii myös lahjan saaja. Tai sitten anna sitä suklaata tai arpoja, tai askartele lahjakortti, jolla maksat kaverille vaikka yhteisen lounaan :)

25 nopeaa lahjaideaa

1. Itse askarrellut lahjakortit (esim. lounas, hieronta, kampaus, omaa aikaa...)
2. Saajan tyyliin sopivat asusteet, erityisesti nahkahanskat (koska kaikki aina hukkaa ne)
3. Kirjat (jos saaja lukee)
4. Kauniit, käsintehdyt kynttilät
5. Elämyslahjat (joko itse järjestetty retki tai vaikka Elamyslahjat.fi:stä ostettu)
6. Luksustuotteita kylppäriin
7. Harrastustarvikkeita (askartelu, maalaus, remppailu, keräily...)
8. Kauniisti paketoitu huonekasvi
9. Itse tehtyä suklaata, pikkuleipiä tai rocky roadia
10. Lahjakortti saajalle mieluisaan kauppaan (esim. pieni sisustusputiikki)

4 kommenttia:

 1. Hyviä vinkkejä! Epäsopivat lahjat joita ei voi edes kuluttaa pois on ehkä yksi vaivaannuttavimmista jutuista ikinä :D mieluummin sitten lahjaksi jokin elämys tai vaikka jotain erikoishyvää syötävää jota ei koskaan itse raaski ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinpä! Oon samaa mieltä, mieluummin sit just jotain mikä "kuluu pois" - ruokalahjathan on parhaita lahjoja <3

   Poista
 2. Me päätettiin tänä vuonna erään ystävän kanssa, että ei osteta toisillemme lahjaa, vaan lahjoitetaan molemmat joulukuusikeräykseen paketti ja kerrotaan toisillemme, mitä lahjoitettiin. Tuli muuten ihan älyttömän hyvä fiilis, ja varmasti lahja meni sellaiselle, joka sitä tarvitsi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana päätös, varmasti tulee molemmille tosi hyvä mieli :)

   Poista