10 työtä, joita opiskelija voi tehdä

13.12.2017

Koko opiskeluajan olen paiskinut töitä koulun ohella, ja nostanut muutaman opintotuen Kelasta. Olisin voinut tehdä vähemmän töitä ja nostaa kaikki opintotuet, mutta halusin enemmän rahaa käyttöön ja matkusteluun, joten näin sitä on nyt pari vuotta menty. Lisäksi näen työkokemuksen niin arvokkaana asiana, että olen ollut lähes koko 3-vuotisen opiskelutaipaleen koko ajan kahdessa eri työssä, joskin viime viikolla päätin irtisanoutua toisesta siksi, että kevät tulee olemaan koulussa tosi tiukka, ja mulla on kohta uusi projekti työn alla.

Ajattelin tässä opintotuen tulorajoja laskeskellessa listata vuoden lopuksi 10 työtä, jotka sopivat opiskelijalle. Eli mikäli joku mietiskelee, mitä töitä voisi opiskelujen ohelle vaikka vuoden alusta etsiä, tässäpä muutama vaihtoehto :) Moni niistä on lupsakkaa iltatyötä, johon ehtii jopa täysipäiväisestä ja läsnäolopakollisesta AMK-opiskelusta.


1. Kaupan ala. Tämä on ehkä se yleisin, jossa moni työskentelee jossain vaiheessa nuoruutta tai opiskeluaikaa. Voit työskennellä myyjänä, hyllyttäjänä tai kassalla. Kassatyö sopii erityisen hyvin opiskelijalle, sillä vuorot sijoittuvat myöhempään iltaan ja viikonloppuihin, ja moni kauppa etsiikin juuri näihin vuoroihin keskittyvää tekijää. Lisäksi firmoja on paljon: ruokakaupat, vaatekaupat, tavaratalot, huoltoasemat... You just name it. Tuntipalkan päälle opiskelijalle tulee melkoisen hyvin ilta-, lauantai- ja sunnuntai-vuoroista lisiä, mitkä nostaa palkkaa lopulta useita satasia kuukaudessa, pienelläkin tuntimäärällä.

2. Jumppaohjaaja. Jos on urheilullinen tyyppi, tämä on varmasti kivaa hommaa. Itsehän en ole (:D), mutta monella kaverilla on positiivisia kokemuksia iltajumppien vetämisestä opiskelujen ohella.

3. Lähetti. Suomeen ja varsinkin suuriin kaupunkeihin on syntynyt iso kasa uusia duuneja, kun saatiin tännekin Wolt ja Foodora. Varsinkin Wolt tuntuu etsivän jatkuvasti uusia lähettejä, polkemaan pyörää tai ajamaan autoa. Lähettihommia löytyy myös ravintoloiden palkkalistoilta tai vaikka kukkafirmoista.

4. Promotyöntekijä. Moni mun luokkalainen työskentelee promotyöntekijänä, ja on milloin missäkin tekemässä kaikenlaisia hauskoja promohommia. Oon itsekin tehnyt näitä joskus vuosia sitten, ja pääsin hommissa mm. myymään ja maistattamaan kaikenlaista. Voisin hyvin edelleen tehdä näitä keikkoja, jos aikaa olisi - niistä saa helppoa extrarahaa, sillä vuorot ovat pitkiä ja palkka yleensä jotain 10-15e/h. Sopii iloiselle ja ulospäinsuuntautuneelle!

5. Tapahtumatyöntekijä. Tämä kuuluu osittain toiseen nykyiseen työhöni jo sivuosassa, mutta sitä voi erinäisten firmojen kautta (esim. Eventstars) tehdä helposti keikkarina. Yleensä duuni on tosi kivaa, mutta hektisessä ja vaihtelevassa ympäristössä, mikä tuo siihen oman jännityksensä.

6. Lehtien ja mainosten jako. Tämä sopii ehkä hieman nuoremmille, 2. asteen opiskelijoille, mutta miksei vanhemmillekin, jos intoa löytyy.

7. Ravintolatyöt. Tämä on kaupanalan töiden ohella toinen iso bisnes, josta löytyy monia eri työtehtäviä. Duunia voi tehdä tarjoilijana tai tiskarina, tai vaikka Mäkkärin kokkina tai kassalla.

8. Siivooja. Jostain syystä oon aina halunnut kokeilla siivoojan hommia, ja joskus nuorena hainkin niitä moneen otteeseen. En kuitenkaan koskaan päässyt edes haastatteluun, mikä harmitti aikanaan tosi paljon. Työ on varmasti fyysisesti tosi rankkaa (riippuen myös kohteesta), mutta voisin kuvitella sen olevan jossain määrin myös palkitsevaa, kun oman työn jäljen näkee heti :)

9. DJ. Tämä alkaa olla jo niitä hommia, mihin tarvitsee olla sitä omaa kutsumusta, mutta sattumoisin tosi moni mun luokkalainen tekee keikkaa DJ:nä, joten se tupsahti mieleen. Tai tanssijana, jossa on sama kutsumusjuttu siinäkin.

10. Oman alan keikkatyöt. Toimittajaksi opiskeleva voi yrittää löytää pieniä freelance-juttuja kirjoitettavaksi siellä täällä. Kulttuurituottajaksi opiskeleva voi etsiä pieniä projekteja tuotettavaksi. Sairaanhoitajaopiskelija voi tehdä henkilökohtaisen avustajan hommia tai optikko-opiskelija voi jo opiskeluaikana työskennellä optikkoliikkeessä. Lähes jokaiselta alalta luulisi löytyvän jotain edes hieman läheisesti alaa liippaavaa hommaa, jota tehdä, kun vaan tietää mistä etsiä, pitää mielen avoimena ja silmät auki!

Mitä muita opiskelijalle sopivia töitä teille tulee mieleen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti