Näin mä nettishoppailen

7.11.2017

• Etsin kokemuksia. En shoppaile minulle tuntemattomissa verkkokaupoissa ilman, että googlaan siitä ensin useita kokemuksia, ja tämä pätee sekä suomalaisiin että ulkomaisiin verkkokauppoihin. Ulkomaisistakin verkkokaupoista luen mieluiten suomalaisten kirjoittamia arvosteluja, kun Suomeen kuitenkin olen yleensä tilaamassa.

Lisäksi tsekkaan aina ulkomaisista nettikaupoista tilatessa, että tulevatko tuotteet EU:n sisältä vai ulkopuolelta, eli joudunko maksamaan niistä tulleja. Tulleihin vaikuttaa aina myös ostosten loppusumma, ja ajankohtaiset eurorajat kannattaa tarkistaa aina Tullin sivuilta.


• Selvitän palautusehdot. Palautusehdot vaihtelee kauppojen välillä aivan laidasta laitaan, sekä kotimaisissa että ulkomaisissa firmoissa. Mulle tuli esimerkiksi nyt syksyllä yllätyksenä se, että Nelly veloittaa nykyään 3,95e kaikista palautuksista. En ole sieltä niin pitkään aikaan tilannut mitään, ja tämä oli mennyt aivan ohitse. Nämä kannattaa siis aina tutkia, ettei tule ikäviä ylläreitä vastaan. Ymmärrettäväähän tuo Nellyn maksu on, veikkaan, että heille tulee todella paljon palautuksia.

Ulkomaisista verkkokaupoista tilatessa palautuksen joutuu yleensä maksamaan itse, jolloin kannattaa ehkä miettiä, että kannattaako sitä sitä 20 euron mekkoa ryhtyä palauttamaan jos postituskulut ovat 15 euroa. Kaikkein parasta olisi ulkomailta tilatessa olla ostoksestaan niin 100% varma, ettei palautustarvetta ole, mutta käytännössä se on välillä mahdotonta. Viime talvena brittiläinen ASOS.com lisäsi suomalaisillekin shoppailijoille mahdollisuuden palauttaa ostokset ilmaiseksi, mikä on ihan mahtavaa! Mun ASOS-shoppailu on sen jälkeen noussut huomattavasti - siellä on niin upeat valikoimat, ja nyt on kiva kun palauttaminen ei maksa sitä Britteihin postitusta, jos vaate ei istukaan.

• Katson kaikki kuvat ja videot. Ikkunashoppailen paljon ASOS.comissa, ja kyseinen verkkokauppa käyttää kuvien lisäksi tuotetiedoissa paljon myös videoita. Nuo videot on osoittautuneet kaikkien ASOS-vuosien aikana ihan kullan arvoisiksi, ja olen välttänyt monta virheostosta niiden avulla. Monesti vaate saadaan kuviin istumaan hyvin esimerkiksi selkäklipseillä, mutta kun malli ja vaate pyörii videolla ympäri, edestä ja takaa, mahdollisia istuvuusvirheitä ei voida korjata tällaisilla piilokeinoilla.

Videoista näkee, miten vaate oikeasti laskeutuu ja miten kangas käyttäytyy. Tosin on myönnettävä, että moni mallille täydellisesti istuva vaate ei sitten välttämättä ihan istu meikäläiselle, mutta se onkin jo sitten ihan toinen tarina...


• Maksan paikallisessa valuutassa. Brittiläisistä kaupoista tilatessa maksan punnissa, jenkkikaupoissa dollareissa ja suomalaisissa euroissa. En tiedä, mistä lähteestä nuo kauppojen omat valuuttavaihdokset ovat peräisin, mutta ne eivät tosiaan seuraa pankkien kursseja. Tuleekin siis aina edullisemmaksi valita paikallinen valuutta: esimerkiksi 20 puntaa kääntyy monella kaupalla 27 euroksi, vaikka se pankin kurssin mukaan olisi tällä hetkellä 22,74 euroa. Jos siis valitsen maksaa loppusumman punnissa, lähtee tililtäni vähemmän rahaa kuin että jos olisin vaihtanut valuutta-asetuksen kaupassa euroiksi.

• Valitsen PayPalin aina kun se on mahdollista. Kun olen yhdistänyt korttini PayPaliin ja käytän sitä maksuvälineenä, se toimii linkkinä minun ja myyjän välillä ilman, että kumpikaan näkee toisen tili- ja maksutietoja sen tarkemmin. Tämä on tosi hyvä esimerkiksi Ebayssa shoppaillessa - itse en ainakaan haluaisi jakaa korttinumeroita ympäri maailmaa. PayPal-tiliä käyttäessä kannattaa muistaa vaihdella tunnusten salasanaa ja muutenkin suojata sitä yhtä hyvin kuin pankkitunnuksia.

Toinen suositus on luottokortti, jolloin epäonnistuneen kaupan riski on luottoyhtiöllä. Mikäli et esimerkiksi saa tuotetta ja verkkokaupasta ei vastata yhteydenottoihin, voit kääntyä luottoyhtiön puoleen. Itselläni ei ole olemassakaan luottokortteja, joten PayPal on kirjaimellisesti mun maksukaveri aina, kun vain mahdollista.

• Palautan. Monen suurin synti nettiostoksissa on se, ettei jaksa palauttaa "ihan kivoja" tuotteita. Oon tähän syyllistynyt itsekin joskus aikaisemmin, ja voi herranjestas sitä rahanmenoa ja turhien vaatteiden määrää kaapissa. Nykyään annan itselleni luvan tehdä verkko-ostoksia vain sillä ehdolla, että palautan ei-täydelliset tavarat. Ja tämä on toiminut. Teen tosi paljon palautuksia, mutta silloin tällöin kohdalle osuu täydellisyyksiä, jotka korvaa kaiken sen vaivan.

Sitä paitsi, palautus on tehty meille monessa verkkokaupassa todella helpoksi, ja aikaakin on yleensä se vähintään 14 vuorokautta, joissain kaupoissa enemmänkin. Kyllä sitä kannattaa hyödyntää.

4 kommenttia:

 1. Yllättävää, että kursseissa voi olla noin paljon eroavaisuuksia nettikaupoissa! Itse aika vähän ostelen ulkomaalaisista nettikaupoista mitään, lähinnä vain jotain kimppatilauksia tehdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on tosi hassua! Ja ero on välillä jopa suurempi, kun kurssit heittelee edes takas. :)

   Poista
 2. Ihan sika hyvä postaus, tässä oli todellakin niitä kohtia mitä myös itse katson kun tilaan. Etenkin palautusehdot ja sen hinnasto on minulle tärkeintä, tilaan tämän vuoksi lähestulkoon vain Zalandosta. Myös PayPal on suosiossa, maksaisin sillä mieluiten myös kaikissa suomalaisissa paikoissa, mutta kovin monella sitä ei ole käytössä! Kiva bongaus tämä sun blogisi, jään seuraamaan! :)

  Finnlandsnorsk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri-kaima ihanasta kommentista <3 Ja joo, PayPayl on huippu, vielä kun mahdollisimman moni kotimainenkin kauppa sen omaksuisi! :)

   Poista