Lukeeks kukaan enää kirjoja?

14.11.2017

Yksi tämän syksyn ja itseasiassa jo loppukesän parhaista jutuista se, että meikäläinen on alkanut taas käyttää kirjastoa. Ja mikä tärkeintä, jälleen alkanut lukemaan! Olen aina rakastanut lukemista, ja vedän helposti kirjan päivässäkin, jos kirja on hyvä. Silti jotenkin lukeminen on päässyt nyt aikuiselämän aikana unohtumaan, kun on mukamas niin hirveä kiire. Samalla oon kauhistellut uutisia ja muita lehtijuttuja siitä, miten nykyään lapset ja nuoret eivät enää lue. Itselleni lukeminen on aina ollut ihan hirveän tärkeä harrastus, ja aina olen siitä nauttinut, vaikka välissä oliskin ollut hieman pidempi kausi lukematta.

Nyt, kun olen ottanut kirjat taas tavalliseen arkeen mukaan jo usean kuukauden ajan, huomaan sen muuttaneen arkea positiiviseen suuntaan. Kärsin heinä-elokuun vaihteessa jonkin verran uniongelmista, mutta heti, kun aloin lukemaan kirjoja vaikka vain viisitoista minuuttia ennen nukkumaanmenoa, nukahdin paremmin. En siis noiden uniongelmien keskellä edes selannut älypuhelinta ennen nukkumaanmenoa, koska ajattelin, että se valvottaisi vain lisää. Eli ei johdu edes tällaisesta muutoksesta tämä edistysaskel. Luulen, että kirjan lukeminen rauhoittaa jollain sellaisella tasolla, minkä vain alitajunta käsittää... Voikohan tämä olla mahdollista?


Olen pyrkinyt lisäämään pieniä lukuhetkiä myös päivään, jos on aikaa, koska ne tuntuu vaikuttavan muhun lähes päikkäreiden tavoin. Toki lukeminen on hankalaa, jos on ennestään tosi väsynyt, eikä pysty keskittymään, mutta erityisesti kiireisessä arjessa ne tuntuvat toimivan aika hyvänä hetkellisenä rauhoittumiskeinona. Vähän niin kuin jokin jooga, mutta aivoille! :)

Meidän lähellä on yksi kirjaston toimipiste, ja vasta nyt olen tajunnut, miten täydellinen tuo Helmetin systeemi on. Niin kätevästi onnistuu kirjojen tilaaminen omaan lähikirjastoon, ja se yleinen laina-aikakin on sen 28 vuorokautta, tosi pitkä mun mielestä ja hyvä niin. Luen nopeasti, mutta palautan hitaasti (silti aina ajoissa!), heh.


Ulkomailla reissatessa kirjat on ihan must, luen mieluummin kentällä lennonlähtöä odottaessa kirjaa kuin tuijotan Netflixiä, vaikka kyllä sitäkin tulee tehtyä. Molempi parempi! Viikon reissuun pakkaan yleensä aina 2-3 kirjaa mukaan, mutta aina ne pääsee loppumaan ja joudun kajoamaan Juuson pakkaamiin kirjoihin.

Toisaalta sitä kautta olen löytänyt monta hyvää kirjaa, mm. Seppo Jokisen Koskinen-dekkarit, silloin kun en vielä dekkareita edes lukenut (kiitos Kreikan matka 2013, mä niiiin rakastan Koskisia nykyään). Ja tää on toiminut myös toisin päin, eipä nimittäin ihan viitsitty silloin 3 viikon häämatkalle raahata kokonaista kirjahyllyllistä kirjoja, vaan turvauduttiin toistemme pakkaamiin opuksiin, kun ne omat ykkösvalinnat loppuivat - näin kumpikin löysi uusia suosikkeja.


farkut H&M
takki H&M
laukku Esprit
nilkkurit Vagabond
huivi Acne Studios

Yksi mun ehdottomista lempparikirjoista on Eve Hietamiehen Yösyöttö, josta tehtiin myös elokuva, joka tuli ensi-iltaan lokakuun alussa. Käytiin silloin se heti innokkaana katsomassa Korjaamon ensi-illassa. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tuon kirjan ja sen jatko-osat Tarhapäivä ja Hammaskeiju, ne on niin hellyttävän hauskoja. Myös Juuso on tykästynyt noihin kirjoihin kovasti, ja odotettiin yhdessä tuota leffaa kuin kuuta nousevaa.

Uskon, että moni muukin on unohtanut lukemisen riemun ja kirjastojen helppouden, joten täten haastan teidät kaikki lukemaan ainakin yhden kirjan vuoden 2017 loppuun mennessä. Ette kadu!

10 kommenttia:

 1. Lukee! Minä en tosin kirjastoa käytä oikeastaan muuhun kuin oppikirjojen hakemiseen. Mutta löysin juuri Facebookin kirjakirppisten maailman ja tätä menoa mun tarvii hankkia myös uusi kirjahylly... :'D

  Minun lukuinnostus oli jostain syystä hukassa pitkän aikaa, mutta vuoden alussa se syttyi onneksi uudestaan ja palaa kirkkaana edelleen.

  Kiitos vinkistä Hammaskeijuun! Kaksi muuta olenkin lukenut ja olivat kyllä todella hykerryttäviä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, enpä oo tullut ajatelleeksi että tottakai FB-kirppujen joukossa on myös kirjakirppiksiä! En taida edes uskaltaa liittyä, koska en halua säilyttää kirjoista muita kuin ne rakkaimmat kun kirjat vie niin sikana tilaa :D

   Joo, sama juttu! Hetkeksi se vain kiireessä jotenkin pääsi unohtumaan. Ihana siis kuulla, että sielläkin lukuinnostusta! Ja hei joo, otappa Hammaskeiju heti työn alle, se on aivan yhtä ihana <3

   Poista
 2. Heii Katri!! Siitä asti ku oot alkanu taas bloggaan oon lukenu aina ekana sun tekstit bloglovin avatessa ja aikonusami aina tulla kommentoimaan "kohta". Musta on ihanaa et oot takas!

  Mää rakastan kirjoja! Viime joulun aikaa lyötii vetoa poikkiksen kans et luen 'the name on the wind' vuoden sisään. Siinä on yli 650 sivua ja koska oon niin pirskuleen huono enkussa ni lukeminen on masentavan hidasta ja pakkolukeminen ei oo ikinä kivaa. Eikä myöskää se et joka toinen sana pitää tsekata googlesta.. lukemisintoa syöny ihan ikana mut alle 200 sivua enää ja sit jouluna luen pelkkää suomea tuntitolkulla! Kirjavinkit on tervetulleita.

  Ps. Musta ois ihanaa saaha vähä matskuu teijän häistä... ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥♥♥♥♥ Musta on ihanaa et sä oot takas.

   Oih hyvä! Sit palkitset itses jollain tosi ihanilla, hauskoilla ja itsestään rullaavilla kirjoilla. Siihen voin suositella vaikka just noita Eve Hietamiehen Yösyöttöjä sun muita!! Tsemppiä luku-urakkaan. :)

   Hehehee, no kuule, oon ajatellut ehkä talvella julkaista parit hääpostaukset, vaikka ne pari vuotta myöhässä onkin. Yksi on jo luonnoksissa valmiina, mutta luulen, että julkaisen ne joulu-tammikuussa - stay tuned! ♥

   Poista
 3. Minäkin innostuin tänä vuonna käyttämään kirjastoa enemmän! Aiemmin tuli lainattua lähinnä koulutöitä varten aineistoa, mutta nyt tajusin että onhan siellä vaikka mitä myös vapaa-ajalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :) Sama juttu, koulutarpeiden kautta aloin käyttämään kirjastoa enemmän myös vapaa-ajan lukemiseen :)

   Poista
 4. Voi kyllä, täällä yksi intohimoinen lukija! :) Kirjojen lukeminen on ihan parasta, ja suurimman osan lukemistani kirjoista lainaan kirjastosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! :) Joo, on se kirjasto vaan kätevä.

   Poista
 5. Kiva postaus, mä luen ite aina sunnilleen 1-2 kirjaa vuodessa -liian vähän! Mutta draama/fiktio kiinostaa itseäni eniten ja joitain kirjoja olisikin valmiina tullut jouluisin lahjaksi, hyvää luettavaa siis olisi mutta on enemmän oman ajankäytön ohella liian vähäpätöistä lukea/teen ennemmin muuta. Mutta viimeaikoina olen ehkä alkanut innostumaan enemmän :)

  Katri / finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että oot myös löytänyt kirjainnostusta uudelleen :) Välillä se on kadoksissa jos elämässä on muuten paljon kaikkea, mutta onneksi siihen voi aina palata uudelleen - kirjat ei katoa mihinkään!

   Poista