8 x kokemuksia Trinidadista

3.11.2017

Trinidad oli Havannaa rauhallisempi, värikkäämpi, maastoltaan epätasaisempi, luonnonläheisempi ja yleisesti eloltaan leppoisampi kaupunki. Liikennettä on Havannaan nähden paljon vähemmän, autojen lisäksi matka hoituu jalkaisin tai vaikka heppakärryillä. Ihmiset on leppoisia ja ystävällisiä, vaikka katujen kulmat ovatkin täynnä jiniteroja. Oltiin niistä etukäteen huolissamme, varsinkin kun toisen Trinidadin majapaikkamme isäntä varoitteli heidän johtavan tahallaan turisteja harhaan esim. majapaikkojen tai taksien suhteen, mutta me saatiin aina olla heiltä rauhassa, ei tainnut kukaan tulla jutustelemaan kertaakaan.

Tässäpä hillittömän pitkiä muistelmia Trinidadista!


1. Trinidadin lähialueilta löytyy useita upeita luonnonpuistoja, joista yhdessä mekin käytiin tekemässä n. 7km kävely. Varustauduin tähän kävelyyn vähän kehnosti, luultiin reittiä puolet lyhyemmäksi, ja vetelin menemään hellemekolla ja flipflopeilla :D Aina hyvä ratkaisu, kun reitillä on märkiä, limaisia kiviä ja puisto täynnä käärmeitä... Onneksi tohveleiden pohjassa oli kitkaa, ja mies onneksi etukäteen oli tarkistanut, ettei Kuuban luonnossa ainakaan Trinidadin seuduilla pitäisi olla kai mitään myrkyllisiä eläimiä, niin ei tarvinnut pelätä nilkkojen vierestä luikerrelleita kavereita muuten kuin mielenterveyden osalta.

Meidän vierailema puisto oli Parque el Cubano, ja kuljettiin sinne taksilla. Maksettiin kuskille joku parin kympin könttäsumma, ja hän vietti meidän puistoseikkailun ajan siestaa muiden taksikuskien kanssa puiston läheisellä parkkipaikalla :) Hän käski meitä olemaan puistossa juuri niin kauan kuin halutaan, ei mitään kiireitä. Meillä meni tuon 7-8km leppoisaan kävelyyn ja vesiputousluolassa uiskenteluun yhteensä ehkä n. 2-3h.


2. Matkattiin Trinidadin reissun ajan kahtena päivänä aivan upealle uimarannalle nimeltä Ancon. Bussi lähti Trinidadin keskustasta ihan turisti-infopisteen vierestä. Se kulkee vain muutaman kerran päivässä, mutta kun on valmis lähtemään liikkeelle jo aamupäivän aikana, aikataulut oli aika jees! Ranta on tosi pitkä, sen varrelle mahtuu sekä hotelleja että ihan autiota osaa, eli ihan omassakin rauhassa saa olla, jos haluaa. Me pötköteltiin tuoleilla tosi rauhallisessa osassa rantaa, jossa oli tasan niitä tuoleja, idyllisiä banaaninlehtivarjoja ja noin sadan metrin päässä rantabaari. Baarista sai tosi halpaa juotavaa ja mm. kookoksia :) Ehkä kaunein ja rauhallisin ranta, jossa olen koskaan ollut!

Rannan alueella voi bongata myös erilaisia liskoja, pelikaaneja ja merimetsoja. Käytiin tältä rannalta käsin myös snorklaamassa, olisikohan maksanut 10 CUC/hlö, mutta silloin oli aivan liian tuulinen sää. Eihän siitä oikeasti tullut muuta kuin erittäin sekavaa GoPro-matskua, jossa meitsi juo noin puolet Karibianmerestä :D Nam.


3. Trinidad on ihan mieletön paikka tanssia salsaa! Tanssiravintola nimeltä Casa de La Musica sijaitsee kaupungin keskustan aukion portaiden yläpäässä, ja on täynnä turisteja, mutta paljon myös paikallisia. Tänne kuubalaiset nuoret miehet tulevat tanssittamaan naisia, ja mä olin yksi uhreista! :D Joku saattoi silloin instassa nähdäkin kuvan tästä tapauksesta, Juuso myös kuvasi aika surullista GoPro-materiaalia mun mooveista... 

Mullahan on siis ehkä Suomen surkein koordinaatiokyky minkään jumpan saatika sitten tanssin suhteen mutta hei, jos Kuubassa sua tullaan hakemaan kolme kertaa, niin kyllä sä saakeli menet! Mikä voisi olla parempi paikka tanssia salsaa ekaa kertaa elämässä, kuin Kuuba. Aviomieskin kannusti siihen malliin, että oli vaan mentävä! Tanssiparini selkeästi huomasi mun kankeuden, mutta ei siitä välittänyt vaan ystävällisesti mukautui mun rajottuneisiin liikkeisiini :D  Oli niin siistiä huomata, kuinka hän ja muut kuubalaiset vaan ihan oikeasti syvästi rakastaa salsaa, se into ja tanssin ilo tarttui taidon puutteista huolimatta itseenkin. 


4. Yövyttiin Trinidadissa kahdessa casa particularissa, joista kumpikin oli aivan ihana kokemus ja paikka majoittua. Kuuban yleiseen tasoon nähden molemmat olivat myös erittäin korkealaatuisia. Edullisempi oli 25CUC/€/yö ja nimeltään Jose y Kirenia, toinen taisi olla 40-45CUC/€/yö ja nimeltään Dr Amaro y Dra Yamira. Ensimmäiseksi mainitussa oli paljon lemmikkejä, joten buukattiin loppureissuksi mun allergioiden vuoksi tuo toka. Kumpaakin majapaikkaa pyörittivät perheet, niinkuin casa particulareja aina, mutta olo oli kuin parhaassakin hotellissa, erityisesti toiseksi mainitussa. Jälkimmäisestä löytyi myös meidän ainoa nettikokemus Kuubassa, yhteyttä sai käyttää aamupalan yhteydessä 30 minuuttia ja kävinkin sen avulla yhtenä aamuna heittämässä viestiä läheisille ja pari kuvaa Instagramiin :)  Muuten nautinkin netittömyydestä täysin siemauksin!

Ensimmäisessä majoituksessa ei puhuttu lähes ollenkaan englantia, mutta palvelu pelasi elekielellä oikein hyvin, ja perhe oli aivan äärettömän sydämellinen. Jälkimmäisen majoituksen perhe oli myös ihana ja järjestänyt meille yllätyksen, koska tiesivät meidän olevan häämatkalla. Pariskunta koputti pian meidän saapumisen jälkeen meidän oveen, ja siellä silmät tuikkien ojensivat meille skumppapullon ja kukkakimpun. Aivan ihana ele ja kruunasi kyllä koko Trinidadin reissun! Tuli vaan harmitus perheen puolesta, että olivat skumppaan satsanneet - se oli nimittäin Euroopasta importedia eli kuubalaisittain ihan sairaan kallista. Onneksi tiedän, että heidän casa on lähes aina täyteen buukattu, joten eiköhän heillä taloudellisesti suju oikein hyvin. Skumppa me kuljetettiin Suomeen, ja suunnitelmissa on korkata se tässä loppusyksystä/talvella, kun meidän 10-vuotispäivä lähenee :)


5. Tutustuttiin ihan vahingossa aivan mahtavaan kuubalaiseen mieheen, joka soitteli kitaraansa joka päivä Casa de La Musican aukiolla. Hän ei ilmeisesti kerännyt rahaa, vaan myi levyjä ja soitteli omaksi ilokseen. Biisivaihtoehtoja oli kaksi: Trinidad ja Sombrero. Molemmissa biiseissä joka toinen sana on tuon biisin nimi :D Mulla soi vieläkin päässä ihan selvänä mielikuvana "Ooo trinidaaad, oo trinidaad... oo oo oo trinidaad". Aivan ihana pappa! Käytiin vielä viimeisenä iltana hymyilemässä hänelle viimeistä kertaa ja hän selkeästi tunnisti meidät, stoppasi soittelun hetkeksi ja vilkutti! :D


6. Meidän piti alunperin saapua Trinidadiin Havannasta bussilla, mutta bussiasema sijaitsee Havannassa suoraan sanottuna aika metsässä, joten selvitettiin muita vaihtoehtoja. Muu vaihtoehto tarkoitti yksityisempää kyytiä: auto ottaa useamman matkustajan kyytiin, hakee jokaisen majoitukseltaan Havannasta ja kuljettaa majoitukselle Trinidadiin annetun osoitteen perusteella. Tämä vaihtoehto ei ollut bussia paljon kalliimpi, ja oltais jokatapauksessa jouduttu ottamaan ensin Havannassa taksi linja-autoasemalle, joten päätettiin kokeilla tätä vaihtoehtoa.

Auto olikin sitten "hauska" pitkänmallinen (oon maailman surkein automerkeissä), ja koska meidät poimittiin viimeisenä kyytiin, istuttiin auton takaosassa 20cm-leveillä sivuttaisilla nahkapenkeillä :D Alkuun tämä nauratti, mutta viiden tunnin matkaamisen jälkeen oli jäsenet todella jumissa, erityisesti mulla, koska mua vastapäätä istui ranskalainen polviongelmainen tosi pitkä mies. Hänen polviongelmansa vuoksi mä tingin omasta mukavuudestani ja olin aika kippurassa koko matkan. Onneksi pysähdyttiin kaksi kertaa nopeasti, niin sai vähän verrytellä, mutta oli kokemus sinänsä. Jälkikäteen kyllä naurattaa, ja onhan tää hauska tarina kerrottavaksi omille lapsille sitten joskus :D

Matkalaukut oli tottakai kuubalaisittain auton katolla ilman minkäänlaisia kiinnikkeitä, snadisti jännitti, nähdäänkö rinkkaamme enää koskaan. Kuski hoiti hommansa, mutta oli muuten aikamoisen limainen: kunnon kultaketjut kaulassa ja auton vaihdekepissä sekä puhelimen taustakuvana hänellä oli valokuvina sitä tietynlaista naiskauneutta if you know what I mean :'D Hän myös pysähteli vartin mittaisille hedelmäkaupoille tien varrella asuvien naisten kanssa, ilmoittamatta matkustajille mitään. Onneksi oltiin reissussa ilman kelloa, niin huvitti vaan hänen kumkvattien mutustelunsa jossain keskellä ei mitään :D Jos matka olisi käynyt toiseen suuntaan, ja meillä olisi ollut kiire lennolle, en varmaan olisi naureskellut yhtään näin paljoa...


7. Trinidadista ostettiin kotiin vietäväksi pullo kuubalaista rommia ja hunajaa. Hunaja maksoi ehkä euron, ja on ollut aivan mielettömän hyvää! Jos ostan tuliaisia, rakastan ostaa sekä itselle että muille matkoilta juttuja, joilla on oikeasti käyttöä. Nyt vaan harmitti, kun oltiin jatkamassa Jenkkeihin, niin ei voitu ostaa Kuubasta hirveästi mitään, sieltä kaiken vieminen USA:n rajan yli on kiellettyä. Tuo yksikin rommipullo ostettiin sillä riskillä, että joudutaan siitä rajalla luopumaan!

Trinidadista ostettiin myös yksi sikari, mutta maisteltiin sitä vasta palattuamme Havannaan. En ole koskaan poltellut mitään, mutta toi Montecristo oli oikeasti aika hyvää! Tupakointia en ole koskaan ymmärtänyt, enkä tule ymmärtämäänkään, mutta sikarit voi hyvinkin olla ihan mielenkiintoinen harrastus jollekulle :)


8. Meidän reissun aikana maan hallinto myrkytti ja poltti zika- ja dengue-hyttysiä estääkseen virusten leviämisiä. Oli aika hassun näköistä, kun mieletön myrkkypilvi nousee yhtäkkiä viereisen talon pihasta! Tällä toimenpiteellä Kuuba sai pidettyä maansa vapaana zikasta kesän alkuun saakka, ensimmäiset tartunnat raportoitiin juuri ennen meidän matkaa. Ympäröivissä maissa zika-viruksesta oli tässä vaiheessa kärsitty jo paljon kauemmin, joten Kuubalta aika huikea saavutus!

---

Trinidadissa koettiin monia reissun huippuhetkiä, ja siellä oleillessa vihdoin iski tajuntaan ja kroppaan se rentoutuminen, jota häämatkalta odotin. Mikään ei ole parempi fiilis kuin se, että juuri nyt sun ei tarvitse tehdä yhtään mitään, voit vaan olla, läiskiä korttia, nauttia musiikista ja olla maailman rakkaimman ihmisen seurassa, ilman yhteyksiä tai velvollisuuksia ulkomaailmaan. Nukuin kevään väsymykset ensin pois Havannassa, rentouduin Trinidadissa. Ihania kaupunkeja kumpikin ♥

Seuraavaksi luvassa häämatkan osalta Kuuban ruokavinkkejä sekä Los Angelesia, joka ihan todella ja totaalisesti varasti meikätytön sydämen! ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti