7 vinkkiä pitkille lennoille

25.11.2017

Nesteytä. Lentokoneilma on todella kuivaa, joten muista huolehtia kehon nesteytyksestä ja kosteutuksesta sisäisesti. Pitkillä lennoilla vesi ja vähintään alkoholittomat juomat kuuluvat usein hintaan, joten tekosyytä juomattomuudelle ei ole. Jokaista alkoholiannosta kohden juo yksi lasi vettä.

Pukeudu mukavasti ja lämpimästi. Koneiden lämpötila säädetään yleensä sairaskohtausten välttämiseksi melko viileälle, joten pukeudu lämpimästi, vaikka olisit menossa helteiseen kohteeseen. Mä yleensä vaihdan lentokentällä vaatteet mukavampiin, ja pakkaan farkut valmiiksi käsitavaroihin odottamaan saapumista kohteeseen, jossa taas vaihdan ne jalkaan. Kaikkein ihanin lentoasu on yleensä legginsit, villasukat ja pitkä huppari tai neule, mutta myös löysät kangashousut on osoittautuneet hyväksi vaihtoehdoksi. Kun lahkeet on tosi leveät, mahtuu jalat vääntymään housujen sisälläkin mitä kummallisempiin asentoihin, mikä sopii meikävänkyrälle :D Mulla on yleensä koneessa mukana myös mun iso villahuivi, joka menee koneen lisäksi peittona myös lentokentällä odotellessa.


Kokeile unimaskia ja korvatulppia. Itse olen todella, todella huono nukkumaan lennoilla. Olen testannut melatoniinia, korvatulppia, unimaskia ja jopa viiniä, vaikken siitä yleisesti niin välitä. Mulla mikään ei toimi. Monet 10-15 tunnin lennot olen istunut silmät apposen avoimina ja turhautuneena, nukkumatta silmänräpäystäkään. Se on tosi raskasta erityisesti silloin, kun lentoajat on kohdemaan aikaan verrattuna huonot, ja aikaero suuri. Nukahtaa voi kuitenkin yrittää unimaskin ja korvatulppien avulla, niistä moni ystäväni on saanut pitkillä lennoilla apua.

Hanki lentosukat. Vaikkeivat jalkasi näkyvästi lennoilla turpoaisikaan, kannattaa lentosukat silti hankkia jalkojen verenkierron maksimoimiseksi ja laskimotukoksen eli veritulpan riskin vähentämiseksi. Sukkia ostaessa on on tärkeää, että sukissa on asteittainen kompressio. Se tarkoittaa sitä, että sukan puristus on voimakkainta nilkassa ja kevenee polvea kohti. Meillä on toistaiseksi testissä ihan vain nämä Chlas Olsonin halppissukat tällä Kapkaupungin reissulla, ja innolla odotan, miltä jalat tuntuu lentojen jälkeen.


Kävele, kyykkää. Pitkän matkan lennoilla kone on useimmiten sen verran suuri, että sieltä löytyy useampi käytävä. Kävele tasaisin väliajoin, vaikka kerran tunnissa, kone päästä päähän, hyödyntäen myös vaakasuuntaisia välikäytäviä, joissa vessat yleensä sijaitsevat. Kyykkää käytävien päissä, jotta veri lähtee kiertämään. Muista jumpata ja venytellä myös yläkroppaa, selkää ja hartioita, jotka helposti pitkään istuessa jumahtavat.

Laske aikaeromatikkaa. Onneksi nykyään lentoyhtiötkin ovat hoksanneet, että matkustamon valaistusta ja äänimaailmaa muuntelemalla voi helpottaa matkustajien sopeutumista uuden kohdemaan rytmiin. Aikaeron suhdetta matkustusaikoihin voi ja kannattaa kuitenkin myös itse laskea, ja omaa rytmiä alkaa säädellä jo muutamaa päivää ennen matkaa, jolloin sopeutuminen matkakohteessa on nopeampaa. Varsinkin itään päin lentäessä aikaerorasitus voi olla todella kovaa! Itselläni meni Kaliforniasta Suomeen palatessa 10 tunnin aikaerosta toipumiseen viikko, ja olo oli ensimmäisten päivien ajan kuin humalaisella, kun en tajunnut säädellä omaa rytmiäni ennen lentoja...

Rentoudu. Pitkä lento voi ahdistaa, mutta se voi olla myös mukava. Pakkaa mukaan tekemistä ja herkkuja, selaa ajatuksella läpi koko koneen viihdevalikoima, tuijottele välillä live-lentokarttaa ja yritä olla stressaamatta, jos et saa unta. Anna ajatusten levähtää ja nauti siitä, että olet kerrankin muiden tavoittelemattomissa. Fiilistele tulevaa matkaa, tai paluuta omaan ihanaan kotiin!

2 kommenttia:

 1. Teethän jooko arvostelun noista lentosukista tai jotain :D Me koitettiin katsoa miehelle, kun se tekee noita pidempiä lento/vaihto sarjoja matkustaessaan Aasiaan tai Australiaan. Sillä ei ole vielä lentosukkia, mutta jotkut nyt pitäisi ehkä ihan turvallisuudenkin vuoksi hankkia.. :)

  Katri | finnlandsnorsk.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei noi Clas Ohlsonin halppikset tuntui ainakin meillä toimivan hyvin!! Jalat oli tosi kevyet 15h rupeamankin jälkeen, eikä mitään pientäkään turvotusta ollut havaittavissa, toisin kuin aikaisemmilla lennoilla. Ennen ekaa lentoa kun laitettiin ne jalkaan, Juuso urputti että sukat on niin tiukat että koskee ja pakko ottaa pois (vaikka oli jalan kokoa isommat), mutta nopeasti ne suli omiin jalkoihin sopiviksi ja herra ihan innoissaan laittoi ne paluulennollekin jalkaan. Suosittelen siis, tuntui toimivan hyvin :)

   Meillä oli siis nämä: https://www.clasohlson.com/fi/Lentosukat/31-8612-1 ja mulla oli 37-kokoiseen jalkaan tuo 37-40-koko ja Juusolla n. 42-kokoiseen jalkaan tuo 43-45. Kannattaa ainakin kokeilla!

   Poista