Albania: Syri i Kaltër

9.10.2017

Yksi Albanian autoilupäivien kauneimmista kohteista oli Syri i Kaltër, eli Sininen silmä. Sininen silmä on luonnon muodostama, uskomattoman sininen lähde, joka näyttää suoraan ylhäältä päin katsottuna suurelta silmältä. Lähde on pinta-alaltaan pieni, mutta sen on siitä huolimatta mitattu olevan ainakin 55 metriä syvä. Sitä pidemmälle eivät ole sukeltajat päässeet etenemään, eli totuus voi olla vieläkin syvempi!

Alueen lähistölle on rakennettu useita parkkipaikkoja. Reitti parkkipaikalle on hyvin kapea ja mutkainen, ja kiireisinä aikoina myös tukossa - liikenne myös täällä oli hyvin albanialaista, ja paikoillaan jouduttiin seisomaan aina tovi jos toinenkin :D Kun parkkiin pääsee, on se kuitenkin tosi kätevä, ja sijaitsee vain noin 200 metrin päässä itse silmästä. Parkkipaikan ja silmän välissä on joki, mutta sen yli pääsee alueelle rakennettuja siltoja pitkin.


Paikalle päästyämme edessä oli valtava joukko turisteja, mutta se oli ihan odotettavissa, koska matkustettiin sesongin aikana ja Syri i Kaltër on yksi Sarandaa lähimmistä nähtävyyksistä. Kanssaturistit ei yleensä häiritse mua, mutta nyt täytyy sanoa, että tällä kertaa kyllä oli pannu palaa kiinni ja kovaa, kun osalla ihmisistä ei vain ole käytöstapoja.

Lähteen silmän yläpuolelle oli rakennettu näköalatasanne, josta on upea, suora näkymä lähteen kirkkaimpaan kohtaan. Lukemattomista kieltokylteistä huolimatta iso osa paikalla olevista ihmisistä kokivat oikeudekseen käyttää tätä näköalatasannetta hyppytornina, sekä lillua ja polskia tässä luonnonlähteessä. Iso osa näistä oli vielä aikuisia ihmisiä, eikä edes lapsia, jos asiaa voisi edes sillä jotenkin perustella.


Ymmärrän, että +40 asteinen sää saattoi tuntua tukahduttavalta. Siitä huolimatta lähteessä ei kylttien mukaan saisi todellakaan uida, eikä varsinkaan hypätä sinne pommilla, saati sitten sukellella. Paikka ei virallisesti ole UNESCOn maailmanperintölistalla, mutta sen voin hyvin kuvitella pääsevän sinne joskus tulevaisuudessa, niin upea ja uniikki se tuon silmän kohdalta on. Lähde oli kuitenkin hyvin matala muualta kuin tuon silmän kohdalta, enkä usko, että se kestää tuollaista polskimista vuosikymmeniä.

Yksi mun matkustusperiaatteista on aina kunnioittaa ympäristöä ja muita ihmisiä, ja se on sääli, etteivät kaikki noudata tätä samaa periaatetta. Samalla tavalla mua ärsyttää ihan hirveästi nähdä juutalaisten kansanmurhan muistomerkiltä Berliinissä otettuja kuvia, joissa porukka tyyliin joogaa tai seisoo käsillään niiden kivipalikoiden päällä :/ Niitä ei todellakaan ole rakennettu sitä varten.


Nyt eksyin aiheesta, ja meni vähän paasaamiseksi, pahoittelut. Joka tapauksessa, postauksen ensimmäisessä kuvassa näkyy tämä kuuluisa silmä, ja olihan se upea kuin mikä.

Kokonaisuudessaan lähde sijaitsi keskellä upeaa kansallispuistoa ja metsää. Kaikkialla saattoi nähdä kirsikka- ja pähkinäpuita sekä jättimäisiä, ikivanhoja tammia, jotka on kasvaneet huimiin korkeuksiin ja kasvattaneet sisälleen reikiä, joihin ihminen mahtuu seisomaan. Nähtävää riitti siis muutenkin, kuin lähteen osalta.

Turisteista huolimatta en voi kuin suositella!

2 kommenttia:

 1. Niin nätit maisemat! <3

  En vaan tajua just noita ihmisiä, jotka raahautuu katsomaan jotain kohdetta ja eivät malta toimia sitä kunnioittavasti. Samaan porukkaan kuuluu myös ne kaverit, jotka on sitä mieltä että riikinkukkoja on ihan ok häiritä Korkeasaaressa yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ne oli kyllä upeat <3

   Joo! Siis just tota tarkoitan!!

   Poista