Albania: Butrintin roomalainen keskus

22.10.2017

Aika matkajuttujen taas! Albanian reissua suunnitellessa Butrintin muinaiset rauniot oli listan "Mennään, jos ehditään, mut ei ihan hirveästi välttämättä kiinnosta" -otsikon alla. Päädyttiin sinne itseasiassa vähän puolisattumalta, kun vietettiin ensin kuvankauniin Ksamilin vitivalkoisilla hiekoilla rantsupäivää, ja oltiin lähdössä takaisin Sarandaan päin. Mietittiin siinä ennen auton käynnistämistä sitten jonkin aikaa, että tsekataanko toi Butrint nyt vai ei. Päätettiin tsekata, kun kerran siellä päin oltiin, ja onneksi tsekattiin, oli nimittäin tuhat kertaa siistimpi paikka kuin olisi ikinä voinut pelkästä rauniot-sanasta arvata!

Butrint on yksi koko Balkanin alueen merkittävimmistä arkeologisista kohteistta, ja sillä on ollut tärkeä rooli jo Julius Caesarin aikana muun muassa roomalaisena keskuksena ja laivastotukikohtana. Erityisen jännittävän kokemuksen turistille näistä raunioista teki se, ettei raunioita ole oikeastaan suojeltu mitenkään köysin tai aidoin, vaan esimerkiksi tuonne ikiaikaiseen amfiteatteriin pääsi ihan vapaasti käpöttelemään.


Turistina oon itse niin tottunut siihen, ettei mihinkään saa koskea eikä ennalta määrätyn käytävän ulkopuolelle astua, että tuntui suorastaan väärältä kiivetä noita samoja amfiteatterin portaita, kuin mitä muinaiset roomalaiset on joskus alueella tallustelleet.

Portaita kiivetessä toivoin, että kun turismi Albaniassa kasvaa, alettaisiin kiinnittää huomiota siihen, etteivät nuo ikiaikaiset kivirakennukset tule todennäköisesti kestämään sitä päältä kävelevää ihmisvirtaa. Raunioita voisi hyvin hieman aidata, ja kokemus olisi silti todella siisti. Ja tämä kommentti tulee siis allekirjoittaneelta, joka ei yleensä edes niin ykkösenä välitä mistään rauniokohteista...


Butrintia voidaan siis todellakin suositella Sarandassa päin matkustaville ja ennen kaikkea myös niille, ketkä ei tämän tyyppisistä nähtävyyksistä yleensä välitä! Mä en ollut koskaan lukiossa historiasta kiinnostunut (paitsi taidehistoriasta!), mutta matkustellessa historian havina on kyllä paljon jännittävämpää ja konkreettisempaa. Monesti myös tällaisia ikiaikaisia kohteita katsellessa pystyn kuvittelemaan vuosisatojen takaiset ihmiset kävelemään juuri näitä samoja polkuja. Jännää!

Liput oli vähän hinnakkaammat kuin muissa Albanian nähtävyyksissä, mutta en enää millään kykene muistamaan, paljonko, ehkä jotain 8€/hlö luokkaa. Jokatapauksessa silti suomalaiselle turistille edulliset ja ehdottomasti joka pennin tai siis albanian lekin arvoiset :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti