11 x kokemuksia Havannasta

30.10.2017

Useamman lukijatoiveen johdosta postaan uuden blogin puolelle viime vuotiseen häämatkaamme liittyvät postaukset vanhan blogin puolelta. Ei kuitenkaan hätää, vanhat postaukset eivät tulee syömään tilaa uusilta postauksilta :)

Häämatkalla oltiin touko-kesäkuussa 2016, ja ensimmäinen kohteemme oli Kuuban taianomainen pääkaupunki, Havanna ♥ Havanna oli kuin Kuuba itsessään, hikinen ja pölyinen, mutta täynnä tunnelmaa. Sikarinsavua, salsan tahteja, drinkkejä ja auringonlaskuja. Äänekkäitä autoja, äänekkäitä ihmisiä. Lukemattomia paladareja, paljon kulkukissoja ja -koiria. Ihmisiä iltaisin kadulla nauramassa, halailemassa ja suuteloimassa.

1. Kaupunkia halkova Camera Obscura on ihan mieletön juttu! Talon katolla sijaitseva pimeä huone kameroineen kuvaa livekuvaa suuresta osaa kaupungista, ja muutamalla eurolla pääsee seuraamaan, mitä havannalaiset puuhaavat juuri samalla sekunnilla toisella puolella kaupunkia. Camera Obscuroita on maailmassa muutamia, niistä kannattaa googlailla lisää jos kiinnostaa!


2. Köyhyys on käsinkosketeltavaa. Turistien kanssa työskentelevillä pyyhkii hyvin, mutta ala-arvoisissa oloissa asuu paljon miehiä, naisia, lapsia ja jopa perheitä. Prostituoituja ja laitonta sikarikauppaa on helppo bongata melkein kaikkialla. Luin jostain, että peruskuubalaisen kuukausipalkka on n. 20 euroa, eli turistit ovat varmasti hyvin tervetulleita!


3. CocoTaxilla on hauskaa ja edullista (ei kuitenkaan tavallista taksia edullisempaa) matkata lyhyitä matkoja, ja on aikamoinen kokemus istua pallurataksissa ja puristaa kattokahvaa henkensä edestä kuskin painaessa tallaa pohjaan säästelemättä :D Pidemmälle pätkälle en näitä suosittele, sillä matkustajille ei ole turvavöitä ja taksissa ei ole laitoja laisinkaan... Me napattiin pari kertaa CocoTaxi Obispolta Maleconille, matka oli varmaan parisen kilsaa, maksettiin n. 4-5 CUC/matka. Varmaan olisi saanut tingattua alemmaskin, mutta tuo raha on kuubalaisille suurempi kuin meille, joten mentiin ja nautittiin kyydistä! :)

4. Sikari savuaa ihan kaikkialla, sisällä ja ulkona. Mahtavaa näin astmaatikon kannalta :D Täytyy tosin myöntää, että tuli sitä itsekin sikaria maistettua, ensimmäistä kertaa elämässä... Oltiinhan me Kuubassa!


5. Nettimahdollisuudet ovat melko mitättömiä ja hankalia, mutta otimme reissussa sen vastaan syleillen! Olo oli todellakin lomalaisen, ja ilolla seurasin, miten hyvin ihmiset viihtyvät iltaisin toistensa kanssa seurustellen pitkin katuja sen sijaan, että tuijottaisivat kotona tietokoneen ja puhelimien näyttöjä. Aika kulkee ihan omaan tahtiinsa, muttei kuitenkaan hitaasti!

6. Taksikuskeja löytyy joka lähtöön, eikä potentiaalisia matkustajia jätetä tien varteen koskaan! Varsinkin Maleconia pitkin kävellessä lähes 5 sekunnin välein vierelle hidasti uusi palveluntarjoaja, mutta kiltisti he myös jatkavat matkaa, kun huikkaa "no gracias" tai huitoo kädellä rennosti poispäin. Viralliset valtion taksit ovat keltaisia, siistejä autoja. Epäviralliset, joita tuli hyödynnettyä ihan yhtä paljon, ovat sitten ihan laidasta laitaan. Parhaimmillaan epävirallinen taksi on kaunis, vanha Chevy, joka kelpaisi Suomessa vaikka hääautoksi! Pahimmillaan se on juuri ja juuri eteenpäin runksuttava vanha Lada, jonka kylkeen on kirjoitettu spraymaalilla TAXI :D


7. Pelikortteja ei löydy oikeasti melkein mistään! Ei edes matkamuistokaupoista. Eli jos mielit läiskiä matkaseuralaisesi kanssa korttia, pakka kannattaa pakata mukaan jo Suomesta.

8. Valuuttaa voi vaihtaa vain maan sisällä, eli käytännössä lentokentällä tai hotelleissa. Lentokentilläkin vaihto sujui hieman kyseenalaisesti, toisesta kojusta kuitin kera, toisesta ilman ja tietysti eri kursseilla vaikka ulkoisesti samaa ketjua olivatkin :D Raha kannattaa vaihtaa euroista pesoiksi, dollareista vaihdettaessa kurssi on kehnompi. Myös maasta poistuessa vaihtotiskillä ei yhtäkkiä mukamas ollutkaan kuin 20 euroa ja 20 dollaria, joten jouduttiin vaihtamaan loput kuubalaiset valuutat takaisin euroihin ja dollareihin useassa eri vaihtopisteessä. Tämä kannattaa muistaa, ei kannata olla matkan loppuessa liikaa CUC:eja, koska et saa vaihdettua niitä pois missään päin maailmaa!


9. Ruokakauppoja ja siten siis myös pullotettua vettä on vaikeaa löytää! Eli jos kerran löydät hyvän kaupan, mistä ostaa vettä, paina sen sijainti mieleesi. Kuumuus oli ainakin toukokuussa ja kesäkuussa todella kovaa, ja vesi oli entistä elintärkeämpää.

10. Ikkunat kadulle päin ja kadut ovat täynnä kovaan ääneen ja kiireettömästi toisilleen keskustelevia ihmisiä. Varsinkin ensimmäisenä päivänä koimme monta säikähdyksen hetkeä, kun kävelytien reunaa pitkin kävellessä yhtäkkiä korvan vierestä vanha papparainen tai kärttyisä kuubalainen vaimo huutaa kadulle päin espanjaksi jotain aivan käsittämätöntä :D


11. Uskomattomin paikka katsoa auringonlaskua on pitkä rantakatu Malecon. Paikalliset kokoontuvat sinne iltaisin ja kutsuvat sitä Havannan sohvaksi. Piti paikkansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti