Albania: Saranda matkakohteena

22.9.2017

Elokuussa reissattiin kauan haaveillussa, +39-asteisessa Albaniassa. Haluttiin elokuussa matkustaa johonkin sellaiseen kohteeseen, jossa saisi vain syödä ja levätä, ja jossa olisi sopivasti tekemistä. Valittiin Albania siksi, että matkakohteena se on hyvin mielenkiintoinen ja toistaiseksi vielä hieman "unohtunut", ruokakulttuuri on samaa henkeä kuin Kreikassa, Turkissa ja Italiassa, hintataso on edullinen ja noh, olihan se nyt vaan tosi siistiä päästä näkemään Balkania ihan uudella tavalla.

Eräs Lontoon opiskelukaverini reissasi siellä viitisen vuotta sitten, ja siitä syntyi kipinä päästä Albaniaan vielä joskus.


Yleensä kasataan matkat itse, mutta tällä kertaa poikkeuksellisesti reissattiin Apollon pakettimatkana, kun hyvä tarjous osui silmiin matkoja selatessa. Pakettiin kuului menopaluulennot Kreikan puolelle Korfulle, pari tuntia Korfulla, lauttamatka Albanian puolelle, taksit hotellille ja hotelli rannikkokaupunki Sarandassa. Reissumme kesti viikon, jonka aikana tukikohta ja hotelli meillä oli koko matkan ajan tosiaan tuolla Sarandassa.

Vuokrattiin lisäksi parina päivänä auto, jolla surruuteltiin vuorilla ja ympäri sisämaata näkemässä uskomattoman kauniita historiallisia paikkoja ja suojeltuja luontokohteita.


Saranda matkakohteena sinänsä sopi juuri siihen, mitä matkalta enimmäkseen tultiin hakemaan, eli lepoon. Kuitenkaan sieltä ei sinänsä löydy mitään hirveän aktiivista tekemistä, sillä kaupunki koostuu lähinnä neljästä kadusta, jotka nousevat rinteen suuntaisesti vaakatasossa. Noita neljää katua kauempana kylän reunoilla ei ole oikeastaan mitään, mistä turisti voisi kiinnostua.

Shoppailtavaakaan kaupungissa ei oikeastaan ole, mutta tämä ei meitä tippaakaan haitannut. Ohjelmassa oli siis Sarandan osalta vain lepoa ja ruokaa, ja tekemisen tarve suunnattiin noihin autoilupäiviin. :)


Mun ihana matkaseura! ♥


Sarandan osalta meidän matka keskittyikin hyvin pitkälti rannan alueelle, ja erityisesti kauniisiin auringonlaskuihin. Taidettiin autoilupäiviä lukuunottamatta maata joka päivä rannalla hyvien kirjojen parissa, ja syötiin pitkälti vain noissa kauniissa rantaravintoloissa. Ihan parasta!

Rantaravintolat oli toki kalliimpia, kuin sivukaduilla sijaitsevat, mutta aivan erinomaisen hyviä ja suomalaiseen hintatasoon edelleen edullisia. Haluttiin myös katsoa joka ilta nuo uskomattomat auringonlaskut, jotka värjäsivät ihan kirkkaan veden vaaleanpunaiseksi, joten rantaravintoloissa oli tähän parhaat olosuhteet.


Sarandassa veden väri ja kivirannat olivat ihan uskomattoman kauniita, mutta samalla aika järeä kontrasti noihin ikiaikaisiin, vähän jopa rumiin rakennuksiin. Iso osa turisteista on kreikkalaisia tai sitten ihan albanialaisia, jotka ovat saapuneet Sarandaan pohjoisemmasta.


Iltaisin paikalliset kasasivat rannalle pienen pelimaailman, eli kirjahyllyjä, joiden sisään laitettiin tölkkejä, pulloja ja pehmoleluja. Hyllyt koristeltiin kirkkailla värivaloilla, ja kolmen pallon heiton sai ostaa 200 lekillä eli n. 1,5 eurolla! Tuo itse kyhätty pelimaailma oli niin suloinen, ja varmaan joskus jostain tuollaisesta on pelien kehittäminen alkanut muuallakin maailmassa.

Rannan yhdessä nurkassa oli muutama modernimpi ja kolikoilla toimiva korispeli, johon koukututtiin ihan täysin. Käytiin varmaan joka ilta heittelemässä sillä koreja, ja yritettiin saada aina vaan parempi ja parempi tulos. Ihanan leppoisaa ja hauskaa iltatekemistä, kauniilla öisellä rannalla! Ja Juusopa pääsi yllättymään siinä, miten hyvin mä heitän koreja, vaikka oonkin tämmönen pätkä :D


Saranda oli kaunis ja leppoisa lomakohde, mutta viikon aikana oltaisiin kyllä alettu kaivata jotain tekemistä, jos meillä ei olisi ollut autoa vuokrattuna. Sen verran ollaan totuttu aktiivilomailemaan, vaikka yleensä nimenomaan tarvitsisi leipäillä... Mutta onneksi meillä oli tosiaan auto, joten lomasta muodostui täydellinen kombo lepoa ja tekemistä.

Näistä kohteista, jotka autolla käytiin tutkimassa, kirjoitan myöhemmin erikseen lisää. Sen verran voin kuitenkin todeta jo tässä vaiheessa, että en ole aikaisemmin nähnyt niin kauniita paikkoja missään! Tai no, ehkä Balilla ja Islannissa, mutta se vastaa antaakin hyvää osviittaa siihen, mitä tuleman pitää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti