Motivaatiota säästämiseen - 3 vinkkiä

30.9.2017

Ollaan viime aikoina puhuttu kavereiden kanssa paljon säästämisestä ja siitä, miten joillain se onnistuu vaivattomasti tuloista kuin tuloista, ja joillain ei jää korkeastakaan palkasta mitään käteen. Sain tästä idean kirjoittaa aiheesta blogiinkin, nimittäin mä kuulun siihen kastiin, joka rakastaa säästämistä. Olen tehnyt töitä 15-vuotiaasta asti, ja jo silloin laitoin aina sievoisen siivun palkoista säästöön ihka ensimmäiselle tililleni, joka oli yhdistetty Visa Electroniin.

Ymmärrän hyvin, että osa ihmisistä elää tällä hetkellä tuloilla, jotka kulkevat suoraan kädestä suuhun. Tuo tilanne voi helposti johtaa niin suureen stressiin ja jopa masennukseen, ettei energiaa pysty keskittämään mihinkään muuhun kuin pärjäämiseen. Tiedostan siis erittäin vahvasti olleeni siinä mielessä onnekas, etten ole yhtä yhden kuukauden pituista jaksoa pidempään ollut koskaan aikuisiällä työttömänä.

Töitä on siis tullut paiskittua, välillä jopa kolmessa työpaikassa yhtäaikaa. Koskaan en ole silti päässyt kovinkaan suuriin summiin, koska kaupanalalla olen työskennellyt, ja palkat on mitä on. Siitä huolimatta olen aina, tulojen suuruudesta riippumatta, säästänyt osan palkasta. Ja olen tullut aina sen hetkisessä elämäntilanteessa ihan mukavasti toimeen. Saanut matkustaa, shoppailla, käydä ulkona syömässä ja juhlimassa kavereiden kanssa.


Mutta nyt puhutaan siitä, mihin ja miten rahojani säästän.

Yleensä olen halunnut laittaa rahaa sivuun odottamaan sitä hetkeä, kun eteen sattuu joko paha päivä tai jotain, mitä ehdottomasti haluan. Teini-ikäisenä tuo ehdottomasti haluttu asia oli yleensä esimerkiksi uudet farkut, kirja tai huulipuna, ja nykyään se on enemmänkin lennot johonkin tai uusi takki. Pyrin siis siihen, että nähdessäni jotain täydellistä, mulla on jo rahaa ostaa se, eikä niin, että vasta silloin alan säästämään siihen ja mahdollisuus menee ohi. Tämä on näppärä taktiikka erityisesti, jos haluaa tarttua välillä ihan hulluihinkin lentotarjouksiin - ne ei kauaa ostajaansa odottele.

Lisäksi olen nyt aikuisiällä alkanut säästää myös johonkin suurempaan. Tällä hetkellä tuo suurempi asia on asunnon käsiraha, jota olen ajatellut hiljalleen kerrytellä seuraavat vuodet.


Tässäpä siis tulee muutama vinkki, joilla mä motivoidun säästämään arjen keskellä!

1. Valitse konkreettinen tavoite.

Tavoite voi olla tuo ylempänä selittämäni yleinen fiilis, tai sitten jokin konkreettisempi. Hiustenkiharrin, ravintolaillallinen, matka, takki tai asunto. Mikä vain sopii omaan budjettiin ja elämäntilanteeseen. Ole realisti, mutta aseta itsellesi silti haasteita! Tällä hetkellä itselleni tärkein säästökohde on oman asunnon käsiraha.

2. Kun jätät jotain ostamatta, siirrä se sama summa säästötilille.
Mun asuntosäästötilin summa liikkuu tämän vinkin vuoksi välillä ihan hämärän rajamailla. Jos esimerkiksi jätän kaupassa ostamatta sen 2,85e karkkipussin tai vaatekaupassa 19,99e topin, siirrän sen sijaan tuon summan käyttötililtä asuntosäästöön. Tästä kiitos Danske Bankin helppokäyttöiselle ja nopealle sovellukselle, tämä toimenpide on nimittäin suoritettava heti kaupan jälkeen tai se unohtuu. 

Tätä vinkkiä noudattaessa olen huomannut, että pienistä puroista todellakin syntyy suuri joki. Samalla jää ostamatta kaikenlaista turhaa, kun kaupassa punnitsen, että kumpi tällä hetkellä tuntuu tärkeämmältä - nämä karkit, vai askel lähemmäs asuntoa.

3. Kuun lopussa tilillä ylimääräistä rahaa?
Älä suorilta pistä koko summaa palamaan, vaan jaa se kahtia. Toisella puolikkaalla hemmottele itseäsi, toisen puolikkaan voit laittaa säästöön. Näin ei tule syyllinen olo, mutta pääset myös hyvällä omallatunnolla nautiskelemaan rahoista, jotka olet kovalla työllä hankkinut ;)

---

Opiskeluiden vuoksi väliaikaisesti pudonneessa tulotasossa on suurin henkinen ongelma mulle ollut se, etten ole pystynyt säästämään niin paljoa, kuin olisin halunnut ja mitä ennen pystyin. Tämä on tottakai ymmärrettävää, mutta silloin tällöin kiukuttaa :D Silti olen sitä mieltä, että myös opiskeluaikana se on mahdollista, jos sitä tarpeeksi haluaa - vaikka sitten vitonen kerrallaan.

Onko lukijoiden joukossa aktiivisia säästäjiä vai meneekö kaikki, mikä tulee? :)

6 kommenttia:

 1. Tosi kiva vinkki tuo rahan siirtäminen heti säästötilille! Itsekin tulee usein vältettyä mielihaluja ajattelemalla, että silläkin rahalla voi saada jotakin kivempaa, mutta enpä oo hoksannut että samantein summan vois siirtää säästötilille! Usein se tulee sitten myöhemmin käytettyä muuhun hölynpölyyn, kun itsehillintä ei oo yhtä kestävä :D Just tollasista pienistäkin summistahan ne säästöt alkavat kasvamaan :)
  Itsekin pidän onneksi säästötiliä niin "pyhänä" paikkana, että en sieltä ikinä nosta rahaa, kuin sitten niihin ultimate haaveisiin. Välillä vaan tahtoo unohtua siirtää sinne rahaa ylipäätään...Pitää siis ottaa tämä vinkki käyttöön heti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis yllättäen on alkanut kertyä sitä säästöä, kun aloitin tuon heti siirtämisen :D Muuten ne ylimääräiset rahat kuluu sinne tänne. En voi kuin suositella, niin helppoa se on näillä nykysovelluksilla. <3

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Mulla on mietittynä joka kuukaudelle tietty budjetti johon sisältyy shoppailu, elokuvissa käyminen yms. ei välttämätön. Jos budjetista jää käyttämättä niin loppu menee säästöön isompia ostoksia varten, esim. viime keväänä ostin uuden kameran :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Budjetointi on kans tosi hyvä systeemi! Käytin joskus jotain puhelimeen ladattavaa sovellusta, johon pystyi merkkaamaan kaikki kulut ja pidemmällä käytöllä näkemään oman kulutuksen ja suunnittelemaan budjettia, mutta se kaatui siihen, etten muistanut merkkailla ostoksiani sinne :D

   Onnea uudelle kameralle <3 Se on ihanaa, kun pääsee vihdoin ostamaan jotain, mitä varten on kauan säästänyt.

   Poista
 3. Mulla on hyvin samanlainen suhtautuminen rahaan kuin sulla. Tykkään, että rahaa on säästössä "hyvän päivän varalla" ja muihin äkillisiin menoihin. Ekan lapsen äitiysloman ja parin ekan työvuoden aikana säästin asunnon käsirahan ASP-tilille (10% ostohinnasta) ja nyt keväällä toteutin yhden suuren unelman: hankin vanhan torpan vapaa-ajan asunnoksi säästöjeni (+lisälainan) turvin. Tämän meidän nykyisen kodin hinta on noussut vuodesta 2011 jolloin sen ostin n. 20 000 euroa, joten sikäli ihan hyvä sijoitus... :)

  Mukavaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla ja wau, oot tehnyt ihan mielettömän säästämistyön! Ja ihan mahtava sijoitus tuo asunto. Jos asutte Helsingissä, niin pian varmaan hinnat nousee niin paljon, että asunto maksaa itse itsensä takaisin :'D No ei.

   Mahtavaa!

   Poista