Hotelli vai Airbnb?

20.9.2017

Viimeisen viiden vuoden aikana ollaan reissattu melkoisesti, mutta vasta noin kahden vuoden sisään ollaan alettu käyttämään hotellien ohella myös Airbnb:tä. Niille, joille palvelu ei ole tuttu, kerron sen verran, että Airbnb on siis palvelu, jota kautta voit vuokrata toisen henkilön kodin käyttöösi matkan ajaksi. Jo lyhyellä kahden vuoden käyttökokemuksella voin sanoa, että myös asuntojen taso on kohonnut, ja moni harjoittaakin Airbnb-toimintaa jo bisneksenä, vuokraten sijoitusasuntoaan vaan turisteille. Tällöin majoitus ei ole suoranaisesti kenenkään koti, mutta kuitenkin "paikallinen asunto".

Majoitusta valitessa punnitaan yleensä seuraavat seikat:
• matkakohde
• haluttu sijainti
• palvelut
• hinta
• matkan kesto
• mitä matkalta halutaan

Kaunis Airbnb-asunto Amsterdamissa. Kuvan lähde

Yhä useammin kallistumme Airbnb:hen, ja sitä onkin tullut käytettyä mm. Amsterdamissa, Orange Countyssa ja Los Angelesissa. Juuso on käyttänyt yksin matkatessaan Airbnb:tä muun muassa Berliinissä ja Leedsissä, minä ja äitini puolestamme olemme menossa ensi keväänä Pariisiin, jälleen kerran asustelemaan Airbnb-kämppään. Kuitenkin esimerkiksi tulevalle Marokon matkallemme halusimme valita hotellin, sillä se tuntui kohdemaata ajatellen turvallisemmalta. Marokossa hotellimajoitus on myös erittäin edullista.

Miksi valita Airbnb?
• Koko asunnon vuokratessa saa tosiaan käyttöönsä kokonaisen asunnon
• Enemmän pinta-alaa ja omaa rauhaa
• Mahdollisuus valmistaa itse aamupalaa ja ruokaa hotellin vakiotarjonnan sijaan
• Monipuolisemmat vaihtoehdot sijainnillisesti: usein hotellit keskittyvät keskusta-alueille
• Autenttisempi ja "paikallisempi" fiilis
• Usein vähemmällä rahalla saa enemmän, kuin hotellissa

Miksi valita hotelli?
• Palvelut: aamupala, huonesiivous, huonepalvelu, kuntosali, uima-allas
• Aina turvallista, siistiä ja helppoa
• Ei tarvitse hoitaa asioita yksityisen ihmisen kanssa (vaikka Airbnb tekeekin sen helpoksi)

Upean tunnelmallinen Airbnb-asunto Lontoossa. Kuvan lähde.

Yksi, mitä olen tosin alkanut Airbnb:tä käyttäessä miettimään, on sen vaikutus paikalliseen asumuskulttuuriin. Olen lueskellut uutisista, että esimerkiksi Amsterdamissa aletaan olla keskustan alueella pulassa sen vuoksi, että myyntiin tulevat asunnot kanavien rannoilla ostetaan heti Airbnb-sijoituksiksi. Pikkuhiljaa keskusta näin tyhjenee paikallisista, ja majoittaa pian vain turisteja. Hieman ehkä kärjistettynä, mutta ajan saatossa tämä voi oikeasti muodostua isoksi ongelmaksi. Koska tuotto turisteille vuokratessa on suurempi, asuntojen omistajat mieluummin vuokraavat kämppiä heille, kuin vakkariasujille.

Toisaalta pidän siitä ideasta, että omalla kodilla on mahdollisuus halutessaan tienata, joskaan itse en koskaan pystyisi siihen, koti on mulle liian henkilökohtainen paikka. Jos itsellä kuitenkin olisi tällä hetkellä sijoitusasunto, voisin hyvin kuvitella vuokraavani sitä Airbnb-asukkaille. Olisi ihana leikkiä majatalon emäntää, heh.

Mielenkiinnolla jään siis seuraamaan, mihin Airbnb-kulttuuri esimerkiksi Euroopassa kehittyy: lisääntyvätkö jo Amsterdamissa esille nousseet asunto-ongelmat vai pystyvätkö paikalliset asukkaat, Airbnb-majoittajat ja hotellit löytämään paikkansa niin, että kaikilla on hyvä olla. Jos tilanne kallistuu huonompaan suuntaan, täytyy itsekin pohtia, mihin rahansa haluaa sijoittaa - tällä hetkellä valintani on kuitenkin useimmiten Airbnb.

Onko teillä minkälaisia kokemuksia Airbnb:stä tai hotelleista?

2 kommenttia:

  1. Tota samaa ongelmaa on lähes kaikissa Euroopan isoissa kaupungeissa. Seurailen kans mielenkiinnolla että mihin tää juttu vielä kehittyy. Mut oon itsekin majoittunut airbnb kämpissä useampaan kertaan, ja keväällä edessä olevalle reissullekin on varattu airbnb asunto. Ruoanlaittomahdollisuudet ja usein halvempi hinta on ehdottomasti isoja plussia mulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, varmasti kyllä siellä, missä turismi on suurinta. :( Täytyy jäädä seurailemaan, harmillista jos näin kiva systeemi onkin sitten pidemmän päälle itse kohdekaupunkien puolesta huono.

      Poista